PREGOVORI

Više plaće ministrima, parlamentarcima i državnim službenicima

Osnovica za obračun plaća u idućoj godini bit će 330 KM, umjesto dosadašnjih 315 maraka

Vlada dala saglasnost. Arhiva

Piše: M. RENER-SMAJOVIĆ

18.12.2018

Pregovarački timovi Federalne vlade i Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH dogovorili su višu osnovicu za obračun plaća za 2019. godinu  

Time će u idućoj godini biti povećane plaće državnih službenika i namještenika, federalnih ministara, premijera, profesionalnih poslanika i delegata u Parlamentu FBiH te ostalih zaposlenih u organima vlasti i organima državne službe.

Nakon osam godina

Predsjednik Sindikata Samir Kurtović potvrdio je da je dogovoreno da osnovica za obračun plaća u idućoj godini bude 330 maraka, umjesto dosadašnjih 315 KM, te da se ovo odnosi i na 16 ministara i premijera, kao i sve one koje obuhvata Zakon o plaćama u organima vlasti.

Kurtović: U svim kantonima došlo do povećanja

Tako će, primjerice, federalnom premijeru samo osnovna plaća, bez minulog rada, biti za oko 150 KM viša i iznosit će oko 3.240 KM, ministrima će biti za oko 140 KM viša i iznosit će oko 2.970 KM, a parlamentarci će imati za oko 120 KM višu plaću plus minuli rad.

- Dogovoreno je povećanje osnovice jer imamo osam godina stagnacije. U svim kantonima došlo je do povećanja. Stručni saradnik u Vladi FBiH ima nižu plaću nego stručni saradnik u općini. U Općini Centar osnovica je 360 KM, a u Općini Ilidža 400 KM. Znači za 700, odnosno 800 KM viša je plaća načelnika nego premijera FBiH – rekao je Kurtović.

Federalni budžet

Dodao je da će plaće biti povećane za četiri do pet posto, ali da u federalnom budžetu neće biti povećana ukupna stavka za tu namjenu, jer je smanjen broj uposlenika u državnoj službi.

Inače, saglasnost na sporazum pregovaračkih timova Vlade i Sindikata dala je Federalna vlada na sjednici prošle sedmice, kada je zadužila ministra pravde FBiH Matu Jozića da ga potpiše.

Bezobrazluk u najmanju ruku

Kada imate toliki nesrazmjer plaća u javnom i privatnom sektoru, povećavati plaće u javnom sektoru u najmanju je ruku bezobrazno, istakao je politički analitičar Adnan Huskić.

- Njih je i previše i preplaćeni su. Treba još smanjiti njihov broj i umanjiti im plaće. To što ih je sada nešto manje pokazuje da samo izlazimo iz rupe - prokomentirao je Huskić.

Dodao je da treba smanjiti namete u privatnom sektoru, za šta ne treba pamet nego samo politička hrabrost.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.