MOSTAR

Oglasili se iz Tužilaštva HNK u vezi s „Aluminijem“

Među prijavljenima se, uglavnom, nalaze članovi prijašnjih i sadašnjih uprava i nadzornih odbora

Tužilaštvo HNK: 11 predmeta. M. Sm.

Piše: M.Sm.

16.7.2019

Iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona danas su obavijestili javnost o tome da u vezi s preduzećem „Aluminij“ postupaju u više slučajeva prijava i formiranih predmeta te su odbacili sve prigovore o političkom utjecaju na ovu pravosudnu instituciju. 

Pojedini predmeti su u ovom tužilaštvu, kako su naveli, formirani na temelju prijava uposlenika ''Aluminija'', članova Sindikata, a neki su formirani i na temelju izvještaja Finansijske policije FBiH i Udruženja malih dioničara.

- Među prijavljenima se uglavnom nalaze članovi prijašnjih i sadašnjih uprava i nadzornih odbora društva "Aluminij" Mostar. Neki od ovih predmeta su u fazi istrage, a na njima radi više tužilaca i postupanje u ovim predmetima, zbog njihove složenosti, zahtijeva duži rad i provođenje više istražnih radnji, te određenih vještačenja - istakli su iz Kantonalnog tužilaštva.

Trenutno se u radu u Tužilaštvu HNK, obznanili su, nalazi šest predmeta, od kojih su dva zaprimljena u posljednjih mjesec, a podnositelji ove dvije prijave su članovi Udruženja malih dioničara ''Aluminija'' d.d. Mostar, dok su u pet slučajeva predmeti već ranije završeni, te su o njihovom ishodu upoznati podnositelji prijave i oštećeni.

- Tužilaštvo HNK, u skladu sa svojim mogućnostima, postupa u svim gore navedenim predmetima, te također poziva sve subjekte da Tužilaštvu dostave informacije i dokaze o eventualnim nezakonitim radnjama i njihovim počiniteljima, kako bi proveli sveobuhvatnu istragu i provjeru svih tih navoda, te utvrdili eventualne počinitelje tih krivičnih djela - poručili su iz Tužilaštva HNK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.