TOPLOTNI VAL

Britaniju čeka najtoplija noć ikad, bit će 44 stepena i u BiH se očekuje vrela sedmica

Vrući zrak iz Afrike zahvatio cijelu Evropu. Severe Weather Europe

Avaz.ba

22.7.2019

Toplotni val iz Afrike zahvatio je cijelu Evropu.

Iz Afrike je zahvatio cijelu Evropu, piše ''The Sun''. Već sada su u nekim državama zabilježene ekstremne vrućine, a paklene temperature tek dolaze.

Tako Francuzi u ovoj sedmici očekuju temperature i do 43 stepena Celzija, Amerikanci se već danima bore s temperaturama 46, no Britanci će posebno biti izloženi udaru vrućeg zraka.

''The Sun" javlja kako se noćas očekuje “najtoplija noć ikad”, s temperaturama od 25 stepeni. Meteorolozi kažu kako je najviša temperatura noću u Velikoj Britaniji od 23,3  izmjerena davne 1948. godine. Također, predviđaju se i visoke temperature danju, koje bi u srijedu mogle doseći i 34 stepena. Zbog velike količine vlage Netweather upozorava da bi osjet topline mogao biti i do 44 stepena.

"Sevear Weather" navodi kako bi u Francuskoj, Belgiji, Holandiji i Luksemburgu i Njemačkoj mogli padati temperaturni rekordni. 

I u BiH se, također, očekuje vruća sedmica.

Sutra će u našoj zemlji biti pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine, sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 18, na jugu zemlje i do 21, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 31 stepeni, na jugu do 33.

Prema najavama meteorologa, u srijedu se očekuje malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Nešto više oblaka očekuje se u istočnim područjima. Jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 18, na jugu zemlje i do 21, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 31, na jugu do 33 stepena.

I u četvrtak će biti sunčano uz malu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine, sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 18, na jugu zemlje i do 21, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 32, na jugu do 34 stepena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.