TUZLA

Prihvatni centar za migrante ne može biti otvoren bez saglasnosti lokalnih zajednica

Kanton ne raspolaže prostornim kapacitetima niti objektima

Tulumović: Vlada ima sužene mogućnosti. Arhiv

Piše: E. Sk. / Avaz.ba

29.10.2019

Premijer TK Denijal Tulumović ukazao je na njegovu pogrešno interpretiranu izjavu u pojedinim medijima te naglasio kako Tuzlanski kanton ima ideju za privremeni prihvatni centar za migrante, ali da se to ne može provesti u djelo bez saglasnosti lokalnih zajednica.

- Vlada ima sužene mogućnosti, ali smo spremni razgovarati s gradonačelnicima i načelnicima svih lokalnih zajednica kako bismo iznašli najbolje moguće i prihvatljivo rješenje – istaknuo je premijer Tulumović, konstatiravši kako ništa nije obećao niti se vezao uz bilo kakav rok za uspostavu privremenog centra za smještaj migranata.

Izražena je volja i želja za uspostavom privremenog centra, ali je i više puta naglašeno da Tuzlanski kanton ne raspolaže prostornim kapacitetima niti objektima. Zemljište - prostor je u privatnom ili vlasništvu gradova ili općina te je za bilo kakvu uspostavu privremenog prihvatnog centra za migrante neophodna saglasnost i pristanak nadležne jedinice lokalne samouprave, što Tuzlanski kanton nije dobio.

- Ostali su nam drugi resursi i ja ne bih rekao ovaj konačni prijedlog, neka to ostane mala tajna dok u komunikaciji s lokalnom zajednicom ne čujem je li tomoguće rješenje. Radi se o tvrdom objektu u kojem bi se mogla održavati lična higijena, provoditi dodatna medicinska zaštita i pružiti tim ljudima medicinsku pomoć – kaže Tulumović.  

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.