SARAJEVO

Odbijen izvještaj o radu VSTV-a, svi delegati za reformu pravosuđa

Ima razloga da se bude nezadovoljno strukturom i načinom aktivnosti pravosuđa, rekao Jusufović

Dom naroda Parlamenta BiH: Gotovo svi delegati nezadovoljni stanjem u pravosuđu. M. Kadrić

Piše: S. Muhić/ Avaz.ba

23.1.2020

Sa šest glasova protiv i devet suzdržanih delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nisu primili k znanju izvještaj o radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH.

Gotovo svi delegati u raspravi su se složili da pravosuđe u BiH nije efikasno i da je neophodna detaljna reforma.

Delegat Mladen Bosić (SDS) istaknuo je da nema svrhe raspravljati o izvještajima za 2017. i 2018. godinu u 2020.

- Osnovni problem pravosuđa u BiH je reforma pravosuđa, uz velika zvona međunarodne zajednice. To je propao projekt. Građani nemaju povjerenja u ovakvo pravosuđe. Tendencije našeg društva su da politika određuje sve segmente društva, pa tako i pravosuđe. Kontrola se mora uspostaviti nad pravosuđem da ne bi bilo pod kontrolom interesnih grupa ili politike – kazao je Bosić.

Delegat Sredoje Nović (SNSD) problematizirao je činjenicu da delegati ne mogu raspravljati o izvještaju ili glasati za njega ili ne, nego se radi o formulaciji da ''imamo mogućnost primiti k znanju“.


Postoje brojni problemi koji se moraju riješiti

- To je floskula koju je neko smislio kako bi se na političkoj sceni sukobljavale političke strukture, posebno pred izbore i poslije izbora ili u borbi za pravosudne rukovodioce. Mislim da je bolje izbaciti da smo primili k znanju ili odbili. Ako nam je materijal bio u rukama, valjda to znači da smo ga primili k znanju. Zalažem se da to izbacimo. Ili izvještaj usvajamo ili se izvještaj dostavlja Parlamentu BiH na znanje i nema glasanja o njemu – rekao je Nović.

Kazao je da svi s različitih aspekata govore o pravosuđu, pravosuđe govori sa svoga aspekta, političari sa svoga, advokati sa svoga. Ali, kako je dodao, niko ne može biti amnestiran odgovornosti za stanje u pravosuđu.

- Čini mi se da se brojne rasprave odnose da se smijeni Pero, dođe Ibro, da se smijeni Ibro, dođe Ivan. Stalno se oko toga u ovoj nesretnoj zelji sukobljavamo. Nemamo političke snage, ni u ovom domu ni u Predstavničkom, da sjednemo i vodimo raspravu. Želim svima da kažem da moramo otvoriti dijalog, reformski proces oko pravosuđa, ali na bazi struke, ali niko ne smije biti iznad nekoga. Zašto nema reforme pravosuđa već godinama, za to vrijeme svi gube – kazao je Nović.

Delegat Munib Jusufović (SBB) govorio je o tome da o temi pravosuđa u BiH svako može govoriti i imati niz argumenata da ga kritizira.

- Ima razloga da se bude nezadovoljno strukturom i načinom aktivnosti pravosuđa. Domaći organi ne mogu biti amnestirani, ali barem u prvoj fazi najodgovornija je međunarodna zajednica, koja je proizvela ovakvu reformu – kazao je Jusufović.

Naveo je primjer Distrikta Brčko, gdje ne postoji dostepenost ili vanredni pravni lijek, za razliku od entiteta RS i FBiH.

- To je školski primjer kršenja ljudskih prava građana Brčkog. Mi u Distriktu Brčko nemamo gdje izaći s onog prostora. Zatvoren si. Ako si se zamjerio nekome, ti si zatvoren. To nije reforma, to je osnovno kršenje ljudskih prava – kazao je Jusufović, govoreći o tome da ne postoje drugostepeni sudovi.

Apelirao je da se u budućim reformama proba naći neko rješenje za taj problem u Brčkom.

Delegat Nikola Špirić (SNSD) je kazao kako se plaši da način na koji se odnosi prema problemima govori o "parlamentarnom autizmu".

- Parlament ne želi nikakve kompetencije. Svi se slažu da situacija nije dobra. Kada uđemo u razloge, vidimo da ne postoji spremnost za reforme – kazao je Špirić, pozivajući na potrebu da se definira okvir u kojem se treba reformirati pravosuđe.

Zlatko Miletić, delegat DF-a, kazao je da je, kao i većina građana u BiH, nezadovoljan jer su rezultati pravosudnih institucija vrlo skromni. Neshvatljivi su mu, kazao je, rezultati pravosuđa u procesuiranju osoba odgovornih za kriminal te za ubistva Dženana Memića i Davida Dragičevića.

- Ovdje se radi o tome da smislimo mehanizme pozitivnog političkog utjecaja na pravosuđe. Percepcija građana je da svaka politička stranka ima svoje tužioce. To je neprihvatljivo – kazao je Miletić.

Kazao je da je za to da sudije i tužioce bira VSTV, a ne da se oni biraju u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Delegat HDZ-a BiH Bariša Čolak je kazao da postoje brojni problemi koji se moraju riješiti, a da u tome postoji i odgovornost zakonodavne vlasti.


Ne može se desiti da vrh pravosuđa bude bez predstavnika jednog naroda

- Kada je upostavljen VSTV, on je uspostavljen na način da bude regulator. Jesu li oni uspjeli u tome, ja mislim da nisu, iz mnogih razloga, što subjektivnih, što objektivnih. Ne treba sad kazati da ništa ne valja, da je sve loše. Iskoraci koji su napravljeni zaista nisu dovoljni i trebalo bi da su onu temeljnu misiju, a to je uspostava nepristrasnost i profesionalnog pravosuđa, ispunili. Mislim da svi trebamo imati odgovornost, ali nju treba zakonski urediti – izjavio je Čolak.

I Čolak je ukazao na potrebu donošenja izmjena Zakona o VSTV-u, te je konstatirao da se VSTV-u fakturira odgovornost za pojave koje nisu u njihovoj nadležnosti.

Dopredsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović (SDA) u svojoj diskusiji je konstatirao da pravosuđe mora biti nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i u BiH nacionalno izbalansirano, te da sudije i tužioci trebaju biti ljudi od integriteta, digniteta i povjerenja.

- Mislim da, nažalost, postoji konsenzus, od običnog čovjeka do međunarodnih eksperata, da u našem pravosuđu to nije tako. Ne može se amnestirati neko ko se suprotstavlja provođenju presuda Ustavnog suda. Ne možete imati ovo što danas gospođa Majkić spomenu, val suđenja za ratne zločine pripadnicima jednog naroda. Šta ste radili prije toga? Kakav je taj val? Ili ste nekoga amnestirali deceniju ili dvije ili se sada radi progon. Ne možete imati afere koje se ne raščiste i koje danas truju javnost. Ne može se desiti da vrh pravosuđa bude bez predstavnika jednog naroda – kazao je Izetbegović.

Neprimanje k znanju izvještaja je, dodaje, jedini način da zakonodavna vlast pošalje poruku o nezadovoljstvu stanjem u pravosuđu te da je neophodna reforma.

Nakon izlaganja delegata, pred Domom naroda obratio se i predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, koji je kazao da se izvještaji dostavljaju kako bi se pokazao partnerski problem, te kako bi se razgovaralo o problemima i unapređenju sistema.

- Ako hoćemo svi reforme, a hoćemo, onda to moramo raditi partnerski. Odgovornost je na VSTV-u i meni kao predsjedniku, ali nije samo na Vijeću. Ona je i na parlamentima i na izvršnoj vlasti – ocijenio je Tegeltija.

Pojasnio je i svoju izjavu da Parlament nije nadređen VSTV-u, kazavši da je rekao samo ono što je navedeno u zakonu koji je usvojila Parlamentarna skupština.

- Uvjeti rada Suda BiH su na evropskom nivou, dok sudovi u entitetima rade u puno težim uvjetima. Konstatirao je da je u entitetu RS najbolje stanje, dok se u Kantonalnom sudu u Sarajevu na rješavanje predmeta čeka od pet do šest godina. VSTV je već 2017. godine dostavio inicijativu za izmjenu Zakona o VSTV-a na osnovu preporuka Evropske komisije. Ono što smo mi predložili nema političku konotaciju, osim onog uvodnog dijela gdje su preporuke Venecijanske komisije. Ta inicijativa nije konačan dokument – izjavio je Tegeltija.

Adresa za pitanja o izradi prijedloga izmjena Zakona o VSTV-u je, poručuje, ministar pravde BiH Josip Grubeša. Tegeltija je kazao da konstatacija kako je vrh pravosuđa bez Bošnjaka nije tačna.

Na tu konstataciju reagirao je Izetbegović, koji je rekao da je “čudna koincidencija da ostanemo mi, Bošnjaci, bez predstavnika u Sudu BiH i da tada krene taj val suđenja bošnjačkim oficirima”.

- To neke strane u BiH prepoznaju, pozdravljaju što je to tako. Nisam ja taj koji je tu stvar ustanovio – rekao je Izetbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.