BANOVIĆI

Pomoć u sprečavanju širenja koronavirusa: Prvo izdvajanje iz budžeta od 25.000 KM

Oko 200 osoba trenutno se nalazi u kućnoj izolaciji, a broj se svakodnevno povećava

Općinski štab civilne zaštite. Avaz

S. I. / Avaz.ba

24.3.2020

Općinski štab civilne zaštite u okviru aktivnosti na prevenciji koronavirusa donio je odluku o prvom izdvajanju finansijskih sredstava iz lokalnog budžeta u iznosu od 25.000 KM. Ona će biti isplaćena Javnoj zdravstvenoj ustanovi Dom zdravlja Banovići i bit će usmjerena za trenutno najhitnije potrebe, između ostalog i za pripremu izolatorija u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije u Banovićima, koja je trenutno na zadovoljavajućem nivou.    

Izolatorij je spreman u prostorijama Doma zdravlja, a naredbu za pripremanje dodatnih prostorija donio je danas Općinski štab civilne zaštite. Dodatni izolatorij pripremit će se u prostorijama Sportsko-kulturnog centra Banovići i u općinskom objektu na lokaciji Grab potok.

Općinski štab civilne zaštite. Avaz

Oko 200 osoba trenutno se nalazi u kućnoj izolaciji, a broj se svakodnevno povećava. Zbog toga je Općinski štab poduzeo i dodatne mjere kojima je uključio organe mjesnih zajednica u cijeli proces prevencije koronavisura. 

Mjesni organi će sačiniti spiskove i voditi brigu o dostavljanju namirnica, lijekova i drugih potrepština stanovnicima svojih mjesnih zajednica, starosne dobi iznad 65 godina, a koji to nisu u mogućnosti osigurati uz pomoć članova porodice i prijatelja. 

Također je danas izdato naređenje o kontinuiranoj brizi higijensko-epidemiološkog stanja u mjesnim zajednicama te angažiranju općinskog komunalnog inspektora za održavanje reda u trgovačkim centrima prilikom ograničene kupovine osnovnih životnih namirnica, održavanja distance, ograničenog broja prisutnosti osoba i drugih ranije izdatih naredbi.  

Više o koronivirus čitajte na linku:

https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.