SARAJEVO

Lovrinović: Da li Džaferović i Izetbegović ometaju istragu u aferi "Respiratori"?

Na pitanje je odgovorio ministar Grubeša

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. PrintScreen

Piše: E. H. / Avaz.ba

10.6.2020

Zatupnik Nikola Lovrinović (HDZ) na današnjoj sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH uputio je zastupničko pitanje ministru pravde BiH Josipu Grubeši (HDZ).  

- Imali li elemenata ometanja postupka u aferi „Respiratori“, a u izjavama člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. Smatram da su njihovi postupci klasično ometanje rada pravosuđa – kazao je Lovrinović.

Na pitanje je odgovorio ministar Grubeša.

- Nepotrebna je intervencija ovog Ministarstva, jer je sve propisano zakonom. Uputili smo pitanje Tužilaštvu BiH, ali još uvijek nismo dobili odgovor – kazao je Grubeša.

Zastupnik Lovrinović istakao je da je djelimično zadovoljan odgovorom, te citirao izjavu glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić o prijetnjama upućenim njoj i članovima njezine porodice.

Zastupnik Saša Magazinović (SDP) uputio pitanje predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji.

- Na Plješavici se dešava nelegalna sječa šume na teritoriji BiH, a iz susjedne Hrvatske. To je negdje 500 metara unutar teritorije BiH. Šta je Vijeće ministara BiH? Da li je ministrica Bisera Turković kontaktirala svog kolegu u Hrvatskoj? Šta je poduzela Granična policija BiH? Vrlo je značajno i da se Granična policija uključi, ne znam zbog čega odbijaju to uraditi – kazao je Magazinović.


Nikola Lovrinović uputio pitanje ministru pravde BiH Josipu Grubeši. Arhiv

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija (SNSD) u odgovoru kazao je da je teško dati odgovor na pitanje kako se ponašaju određene institucije.  

- U međuvremenu Savjet ministara BiH je razmatrao ovo pitanje i zadužili smo ministricu vanjskih poslova da pokrene rješavanje ovog pitanja. Niko ne želi spor po ovom pitanju, nekoliko stotina metara neće otvoriti spor sa Hrvatskom i ugroziti dobrosusjedske odnose – kazao je Tegeltija.

Dodao je da se Hrvatska ponaša u skladu sa onim obilježjima koja imaju na terenu.

- Ovo pitanje treba riješiti na osnovu topografskih karata – poručio je Tegeltija.

Magazinović je istakao da ovakva pitanja trebaju opteretiti odnose sa Hrvatskom.

- Svako naše popuštanje ide prema novom problemu. Nema granice, pa oni mogu kod nas. Možemo li mi zauzeti Trgovsku goru i reći da je to teritorij BiH? Stoji nam donacija na aerodromu jer se vi ne možete da dogovorite kome će ići donacija. Prije par dana se brukamo jer dočekujemo avion koji nije nama. Naš najveći partner je vrtić iz Kine, nemojte da se brukamo – naglasio je Magazinović.

Zastupnik Mirko Šarović (SDS) postavio je pitanje u vezi sa izborom direktora RAK-a.

- Da li je tačno da se o izboru odlučivalo na telefonskoj sjednici, te da odluka nije dostavljena Savjetu ministara BiH. Da li je tačno za vrijeme mandata Draška Milinovića njemu izrečeno 19 kaznenih mjera i kući na čijem je čelu bio – upitao je Šarović.

Tegeltija: Sastav i način izbora RAK-a definiran je zakonom. Arhiv

Na pitanje je odgovorio Zoran Tegeltija.

- Sastav i način izbora RAK-a definiran je zakonom. Proceduru provodi ad hoc komisija Parlamentarne skupštine BiH. Ljudi koji su u mandatu izabrani su na sjednici Parlamenta 2013. godine, očigledno je da je mandat istekao. Nova ad hoc komisija nije formirana. Nakon provedene procedure dobili smo kompletan materijal od Savjeta RAK-a. Draško Milinović je izabran i o tome su nas obavijestili, a nisam iz tog materijala vidio da li je to bila telefonska sjednica. Sadašnji direktor RAK-a obratio se Vijeću ministara i tražio da mu se dodjeli funkcija v.d. direktora, što mi nismo uradili jer je bila završena konkursna procedura – pojasnio je Tegeltija.

Više zastupnika postavilo je pitanje o održavanju ovogodišnjih lokalnih izbora. Na ova pitanje odgovorio predsedavajući Tegeltija poručivši da će sredstva biti osigurana.

- Vjerujem da će se to uraditi i kriz budžet BiH rebalans kojeg je u toku, a ukoliko ne onda će Vijeće ministara BiH to uraditi svojom odlukom - poručio je Tegeltija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.