IZBORI ZA SABOR HRVATSKE

U Mostaru glasao Dragan Čović: Šaljemo samo poruku da jesmo dio jednog prostora

Naglasio je i da, odgovarajući na novinarsko pitanje, glasači u BIH nisu nikad presudili na bilo kojim izborima ni za Sabor ni za Predsjednika Republike Hrvatske

Čović: Tri simbolična mandata u Saboru. M. Smajkić

Piše: M. Sm / Avaz.ba

4.7.2020

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH kazao je, nakon glasanja u Mostaru na izborima za Sabor Republike Hrvatske kako očekuje da svi žitelji Bosne i Hercegovine koji imaju pravo glasa ispune svoju obavezi i da daju podršku, kako je naveo, onim snagama koje prepoznaju šta je dobro za BiH i za hrvatski narod u BiH,"koje nam mogu pomoći na evropskom putu, a i da osiguramo jednakopravnost u BiH, kao konstitutivnog naroda".

Ocijenio je da je saradnja Hrvatske i BiH do sada bila dosta dobra, ali i da može biti puno bolja.


Čović: Pomoć na putu za EU. M. Smajkić

- Mi moramo znati da složenost odnosa u BIH, evo je 25 godina od Dejtona, a puno stvari još nije riješeno i rijetki izvana to mogu razumjeti šta je BiH, kako je organizirana, kako neke stvari unaprijediti, ali jedni od rijetkih koji to razumiju jeste, upravo, sadašnja Vlada Republike Hrvatske i njen premijer koji nam je pomogao na tom evropskom putu vidno a i u svakodnevnici kada pokušavamo u kao BiH napraviti iskorak a i jednostavno, svjestan je i on to dobro razumije i nastoji na pravi način prenijeti da BIH nije bilo kakva država - kazao je Čović.

Naglasio je i da, odgovarajući na novinarsko pitanje, glasači u BIH nisu nikad presudili na bilo kojim izborima ni za Sabor ni za Predsjednika Republike Hrvatske.

- Šaljemo samo poruku da jesmo dio jednog prostora, da želimo zajednički, kada već to Ustav Republike Hrvatske omogućava koristiti to svoje pravo i ovaj put će to biti tako. Pozivam sve one koji imaju to pravo u BiH da u ova dva dana izađu maksimalno i da pokažu svoj interes za život u BiH a i za dešavanja u Hrvatskoj. Odlučiti sigurno nećemo, nismo ni do sada, jer tri mandata su simbolična sa aspekta našeg participiranja uopće u Saboru Republike Hrvatske - naglasio je Čović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.