BJELORUSIJA

Lukašenko: Neću se predati čak i ako ostanem sam

Ne namjeravam da se predam, neću kleknuti. Čak i ukoliko ostanem sam, borit ću se za ono što sam stvarao svojim rukama četvrt vijeka - poručio je bjeloruski lider

Aleksandar Lukašenko. Agencije

A. Ka. / Agencije

13.11.2020

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko je, govoreći o protestima u zemlji, rekao da ne namjerava da kleči i da se preda, čak i "ukoliko ostane sam". 

Naglasio je da Zapad s njim ne može ništa da uradi jer je odan narodu.

- Ne namjeravam da se predam, neću kleknuti. Čak i ukoliko ostanem sam, borit ću se za ono što sam stvarao svojim rukama četvrt vijeka - poručio je bjeloruski lider, prenose agencije.

On je saopćio da će napustiti predsjedničku dužnost "kada bude potrebno".

- Ne, neću se odjednom odreći predsjedničkih ovlaštenja, jednostavno ću napustiti tu dužnost kada bude potrebno.  Zašto iznenada? To je opasno - rekao je Lukašenko, odgovarajući na pitanje da li postoje uslovi da on "iznenada" napusti dužnost. 

On je istakao da u zemlji neće biti predaje vlasti i da će državom rukovoditi onaj koga izabere narod. 

- Neće biti nikakve predaje vlasti! Nikakvih nasljednika. Koga narod izabere – tako će i biti. Zakleo sam se. Obećao sam da će biti onako kako odluči bjeloruski narod - rekao je Lukašenko, navodi se na nalogu na Telegramu "Pul Prvog".

Na vojnom i ekonomskom planu Rusija je za Bjelorusiju nezamjenljiva, rekao je Lukašenko.

- Ako uzmemo ekonomiju, vojna pitanja, politička, diplomatiju i drugo, za Rusiju zamjene nema. I zato kako god da okreneš, bez Rusije će nam biti veoma teško - rekao je Lukašenko u intervjuu ruskim i stranim medijima, čiji je dio emitovao ruski Prvi kanal.

Bjeloruski lider je istakao da nikada nije izdao bjelorusko-ruske interese i da se Bjelorusija nikada nije okrenula od Rusije.

Također je dodao da su ga optuživali za koketiranje sa Zapadom, i za to da je pokušavao da "sjedi na dvije stolice".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.