ORUŽANE SNAGE BIH

Oružane snage BiH obilježavaju 15 godina postojanja

U toku godine realizirali više od 70% svojih obaveza

Dan Oružanih snaga BiH. Mevludin Kadrić

Piše: H. J. I.

30.11.2020

Oružane snage BiH sutra obilježavaju mali jubilej – 15 godina postojanja. Zbog pandemije koronavirusa neki od pripadnika OS u protekloj godini su izgubili najvažniju bitku, onu za život. Ministar odbrane BiH Sifet Podžić, istakao je da suosjećaju sa porodicama i da su zahvalni na svemu što su doprinijeli za razvoj OS.

-Kao što znate Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH su nosioci 72 zadatka i 16 zadataka koje smo trebali riješiti sa drugim institucijama na nivou BiH. Presjek dosadašnje realizacije naših obaveza je preko 70% s čim smo veoma zadovoljni, a pripremljeni su i novi višegodisnji kapitalni projekti u oblasti odbrane - izjavio je Ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić. Mevludin Kadrić

Dodao je da su od početka pandemije koronavirusa nesebično pomagali širom naše zemlje: na GP su postavljali karantinske šatore za sve one koji dolaze iz inostranstva, vršili su dezinfekciju gradova i institucija, učestvovali su u gašenju brojnih požara i na zaštiti od poplava, te podijelili veliku količinu neophodne opreme.

Bez obzira na otežane uslove rada, postignuti su zadovoljavajući rezultati u okviru NATO programa.

-Veoma smo ponosni na to da je Prva bataljunska borbena grupa lake pješadije u septembru na Manjači uspješno prošla NEL-1 ocjenjivanje od strane NATOa. Predstoje im još dva nivoa ocjenjivanja kako bi ova bataljunska grupa postala dio snaga koja ispunjava spremnost za upotrebu u skladu sa NATO standardima- istakao je Podžić.

Već 20 godina OS BiH uspješno učestvuju u operacijama podrške mira. Ukupno je do sada učestovavlo 1663 pripadnika OS. Trenutno BiH učestvuje sa 74 pripadnika u UN i NATO mirovnim misijama.

-Naš najbolji resurs je i dalje personal. Mi smo pokušali da to na određeni način i nagradimo. U ovoj godini su povećani koeficijenti za plate najosjetljivijih kategorija vojnika i podoficira. Ja moram reći da je to mali ali značajan korak u poboljšanju uslova rada- zaključio je ministar Podžić.

Nedostatak izdvajanja dopunskih sredstava za potrebe odbrane, ublažena je bilateralnom saradnjom ne samo u opremanju nego i u školovanju personala OS BiH. Partneri su prepoznali OS kao instituciju u koju se isplati investirati. Veliku podršku i pomoć su pružile Sjedinjene Američke Države, vlada Ujedinjenog Kraljevstva, Republika Turska i Republika Kina.

Oružane snage kontinuirano rade na rješavanju viška oružanja i eksplozivnih naprava kroz uništavanje i doniranje. Pri realizaciji navedenog kroz različite projekte imaju izuzetnu podršku i pomoć ambasade SAD u BiH, EUFOR, NATO, OSCE, UNDP, Norveška narodna pomoć i tako dalje.

General-pukovnik OS BiH Senad Mašović istakao je da je obuka ključna za jačanje OS i da su tokom čitave godine provođene kvalitetne individualne, institucionalne i kolektivne obuke.

-Ove godine smo izvjeli i zajedničku vježbu sa pripadnicima Oružanih snaga SAD-a pod nazivom „Bilateralna vježba“ . Na ovaj način su OS stekle sposobnost da u realnom i međunarodnom okruženju realizuju dodijeljene zadatke uz upotrebu bliske zhračne podrške što je vrlo jasno prezentovano na vježbi sprovedneoj na poligonu Manjača i Glamoč- izjavio je general-pukovnik Mašović.

General-pukovnik OS BiH Senad Mašović. Mevludin Kadrić

Vrijedi istaći da su tokom pandemije deminirali oko 2 miliona kvadratmih metara i uklonili oko 1800 komada raznih vrsta ne eksplodiranih sredstava.  

-Posebno nas čini sretnima što nismo imali deminerskih nesreća u ovoj godini.- dodao je general-pukovnik Mašović.

Iako su OS BiH u toku 2020. godine ostvarile zadovoljavajuće rezultate, suočili su se i sa brojnim problemima i izazovima. Ističu da su glavni problem budžetski okviri. U tom segmentu OS su vrlo jasno iskazale svoje finansijske potrebe. Dodali su da im je zaista neophodna podrška nadležnih institucija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.