KONFERENCIJA O DEJTONU

Lagumdžija za "Avaz": Konstitutivni narodi su komunističko-boljševički recidiv, a ne evropska vrijednost

Na konferenciji u Zagrebu sukobljena su dva koncepta o mogućem uređenju BiH

Zlatko Lagumdžija. Arhiv

Piše: D. Hadžović

16.12.2020

Bivši ministar vanjskih poslova BiH prof. dr. Zlatko Lagumdžija govorio je na međunarodnoj konferenciji "Naslijeđe mira - 25 godina Dejtonsko - pariskog mirovnog sporazuma" koji je održan u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske.

Lagumdžija je istakao da se na konferenciji vodio istinski dijalog, te da su se mogla čuti dva koncepta - jedan koji insistira na rješavanju "hrvatskog pitanja" i zagovara konstitutivnost i etničko predstavljanje, i drugi koji je on zastupao, a koji zagovara BiH kao građansku, sekularnu i liberalno demokratsku državu.

- Nema nikakvog razloga da BiH ne bude uređena kao građanska i liberalno-demokratska država kao što su to zemlje EU, osim ako iza ove cijele priče o konstitutivnosti stoji motiv o neprihvatanju da trebate imati jednu zemlju u EU u kojoj su muslimani većina i da onda pokušavate da je upakujete u neku konstitutivnost koja je u suštini posljednji recidiv komunističko-boljševičke konstitutivnosti stare skoro 100 godina. U krajnjem slučaju je i Jugoslavija završila u krvi, a Sovjetski savez je otišao u disoluciju, zahvaljujući između ostalog i tom konceptu konstitutivnosti - kazao je Lagumdžija.

Lagumdžija ističe kako i najviši zapadni stručnjaci imaju problem u shvatanju koncepta konstitutivnosti koji je potpuno stran njihovim državama.

- Najjači argument je dao ambasador Hil, koji je bio zamjenik Ričarda Holbruka, koji je skrenuo pažnju na to da u Dejtonu, Amerikanci koji su vrhunski stručnjaci za ustavno pravo, nisu mogli da shvate koncept o čemu mi pričamo kada govorimo o konstitutivnosti - kazao je bivši ministar vanjskih poslova BiH.

Kako tvrdi, besmisao argumenata o „legitimnom predstavljanju“ , pokazuju i primjeri Sarajeva i Vareša.

- Vi imate tu situaciju da je u glavnom gradu BiH danas premijer kantona Mario Nenadić, načelnik općine Centar Srđan Mandić, a budući gradonačelnik bit će Bogić Bogićević. Imate primjer i Vareša gdje je Zdravko Marošević, inače član HDZ-a, pobijedio i uz većinu glasova Bošnjaka.

Lagumdžija je istakao i kako su posljednje poruke novoizabranog američkog predsjednika i evropskih zvaničnika vrlo ohrabrujuće:

- Džo Bajden govori o jednooj drugačijoj BiH od ove koja je zasnovana na nacionalnim atavizmima, a to je potvrdilo i njegovo obraćanje povodom 25. godina Dejtona. Tu je jasno izložena strategija je za kakvu BiH će se Amerika zalagati. Ali je isto tako ohrabrajuće i izlaganje Žozefa Borela, kao recimo i minstra vanjskih poslova Francuske. Njihov dvojica su isključivo govorili o ljudskim pravima i pravdi u BiH, navodi Lagumdžija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.