AFERE

Koga štiti discplinska tužiteljica: Istraga protiv Debevca traje već godinu

Prijava protiv predsjednika Suda, u kojoj se tvrdi da je zloupotrijebio službeni položaj, podnesena 18. marta prošle godine

Piše: M. Aščić

19.3.2021

Ranko Debevec i Alena Kurspahić-Nadarević. Avaz

Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, s Alenom Kurspahić-Nadarević na čelu, s jučerašnjim danom, već tačno godinu istražuje je li Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH, počinio disciplinski prekršaj vezano za prijave za zloupotrebu položaja i koruptivne radnje.

Poslali obavijest

Protiv čelnika Suda BiH, podsjećamo, formirano je više disciplinskih predmeta, a prijava da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. Krivičnog zakona BiH i više koruptivnih djela podnesena je Tužilaštvu BiH tačno 18. marta prošle godine.

Odmah po prijavi da je zloupotrijebio službeni položaj neprijavljivanjem imovine u Španiji i dvojnog državljanstva Tužilaštvo BiH je o tome zvanično obavijestilo i Ured disciplinskog tužioca. Debevec je kasnije prijavljen i zbog neprimjerenog kontakta s optuženim direktorom OSA-e Osmanom Mehmedagićem, kojem se sudilo u Sudu BiH, ali i niza drugih zloupotreba položaja.

Međutim, pitanje je zašto se, s obzirom na sve dokaze koje je Ured dobio još u novembru prošle godine, a do kojih je Tužilaštvo došlo putem međunarodne pravne pomoći, ne podižu disciplinska tužba i postupak.

Uz tužbu, kako smo već naveli, Debevcu prijeti i privremeno udaljenje od vršenja dužnosti predsjednika Suda, što je navedeno i u članu 77. Zakona o VSTV-u BiH.

U Zakonu jasno stoji da sudija ili tužilac mogu biti privremeno udaljeni od vršenja dužnosti „ako je pokrenut disciplinski postupak za disciplinski prekršaj“.

Međutim, sve su jače špekulacije da pojedinci u Uredu disciplinskog tužioca, iako su prošle sedmice neformalno najavili tužbu, pod svaku cijenu žele spasiti Debevca od disciplinske odgovornosti, tražeći dodatno vrijeme za istragu.

Šta kaže Zakon

Naime, u Zakonu o VSTV-u stoji da se postupak utvrđivanja disciplinske odgovornosti mora okončati u roku od godinu od dana podnošenja prijave.

Taj rok i zvanično je istekao jučer. Prema tome, Ured disciplinskog VSTV-a bi tužbu morao, ako ništa, podići do kraja sedmice. Na naš upit šta je s disciplinskom istragom, odgovoreno nam je kao i prethodnih mjeseci - „disciplinski postupak nije pokrenut“. Iako su brojni dokazi koji su objavljeni u medijima potvrdili da je Debevec počinio brojne disciplinske prekršaje, Ured za sada o tome šuti.

Sakrio podatke prilikom apliciranja na mjesto sudije

- Tužilaštvo BiH je uvidom u personalni dosje utvrdilo da je Debevec dao nepotpune i netačne podatke prilikom apliciranja na mjesto tužioca, sudije i predsjednika Suda BiH i ispunjavanja prijavnog obrasca za mjesta sudije, tužioca i stručnog saradnika, u kojem nije naveo činjenicu da se služi i imenom Ranko Debevec Kaveson, te da, osim državljanstva BiH, posjeduje i drugo državljanstvo - Španije, a što upućuje na to da je počinio disciplinski prekršaj propisan članom 56. tačka 19. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH - navedeno je u informaciji Tužilaštva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.