STAVOVI

Dragan Čović rekao o čemu nema pregovora u BiH

Nažalost, mi nemamo jedinstveno stajalište kada je u pitanju Evropska unija, kazao predsjednik HDZ-a BiH

Čović: Do sredine juna dogovoriti rješenja. M.Smajkić

Piše: M.Sm.

7.5.2021

U HDZ-u i HNS-u su potpuno otvoreni za razgovore o svim pitanjima, ali o legitimnom predstavljanju, konstitutivnosti, jednakopravnosti, federalizmu u BiH, kao ustavnim kategorijama u BiH se ne pregovara.

To je danas novinarima kazao Dragan Čović, lider HDZ-a i HNS-a BiH, nakon svečanosti obilježavanja 30.godišnjice zaustavljanja tenkova JNA u Pologu, mjestu između Mostara i Širokog Brijega.


Upitan za komentar o različitim viđenjima zvaničnog stava Vlade Njemačke o pregovorima koji se vode u BiH o reformi Izbornog zakona, Čović je kazao da će se o tome raspravljati u okviru razgovora s predstavnicima međunarodnih institucija, koji će se, kazao je intenzivirati do kraja ovog mjeseca.

-Nažalost, mi nemamo jedinstveno stajalište kada je u pitanju Evropska unija i onda zbog toga dolazi do različitih tumačenja. Što se tiče poruka koje smo dobili iz Vašingtona nedavno, a i ovaj put s područja Evropske unije, znači Njemačke, apsolutno razumijemo i, to smo kazali našim prijateljima iz Njemačke, želimo vrlo jasno i transparentno raditi da se provedu sve one vrijednosti koje su utkane u presude Suda u Strazburu, a koje govore kako zaštititi pojedinačna prava i najvišu razinu sloboda. No, s druge strane- do kraja, o tome se ne pregovara , pitanje legitimnosti konstitutivnih naroda u BiH, znači zastupljenosti kroz predstavnike sva tri konstitutivna naroda- to je nešto što je ustavna kategorija i svi su jasno kazali: „O BiH ćemo odlučivati mi u BiH, ne neko izvan nas“. Oni su prijatelji koji će nam pomoći oko toga i nadam se da ćemo s predstavnicima Evropske unije i Američke administracije i sa puno eksperata prava i ustavnog prava razgovarati u narednih mjesec i po dana da bi konačno dogovorili rješenja za Izborni zakon u BiH- kazao je Čović.

Odgovarajući na pitanje o tome hoće li se HDZ BiH odazvati pozivu Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, koji je pozvao stranke iz F BiH na razgovore o budućnosti BiH, Čović je naveo kako je „gospodin Dodik to načelno kazao“ te da njih dvojica stalno komuniciraju.

-Sve su vam to strategije ili, rekao bih, taktike kako ovaj prostor vremenski popuniti. U ovoj fazi razgovora oko Izbornog zakona razgovaramo isključivo mi u Federaciji sa vrlo jasnom porukom predstavnika Republike Srpske da je ono što se mi dogovorimo  njima prihvatljivo. A,kada to završimo, što mislimo da ćemo uraditi do sredine šestog mjeseca, a ja ću nastojati da to bude do 17. juna, kada smo potpisali sporazum u Mostaru,  onda bi se uključili svi kroz interresornu radnu grupu koju smo već uspostavili, kako bi došli do rješenja za tehnička pitanja, jer ima puno preinaka koje će trebati napraviti u izbornom zakonodavstvu napraviti-rekao je Čović.


O BiH ćemo odlučivati mi

Tehnička pitanja

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.