IZJAVE RATNOG ZLOČINCA

Objavljeni transkripti, Mladić: Ne znam kako će Krajišnik i Karadžić objasniti svijetu, to je genocid

Original stenogrami datiraju od oktobra 1991. do 1995. godine

Ratko Mladić. Arhiv

A. K.

25.6.2021

Memorijalni centar Potočari objavio je online "Transkripte genocida" na svojoj web stranici u kojima se može pročitati na koji je način pripreman jedan od najstrašnijih zločina u Evropi od Drugog svjetskog rata. Dostupna je i izjava ratnog zločinca Ratka Mladića u kojoj kaže: "To je ljudi genocid".

Kako navode iz Memorijalnog centra Potočari cilj je na jednostavan način omogućiti pretraživanje zvaničnih stenograma sjednica takozvane Skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini/Narodne skupštine Republike Srpske od njenog osnivanja do okončanja rata.

Transkripti, original stenogrami, fono snimci datiraju od oktobra 1991. do 1995. godine. U bazi “Transkripata genocida” se nalaze sve sjednice, koje se mogu pretraživati na nekoliko različitih načina: pretragom jedne specifične riječi, pretragom vremenskog okvira u kalendaru ili pretragom specifičnih tema.

Kako ostvariti plan

Iz samo jednog transkripta magnetofonskog snimka XVI sjednice Skupštine srpskog naroda u BiH, održane 12.05.1992. godine u Banјoj Luci, posljednje pred genocid u Srebrenici može mogu se pročitati izlaganja o planovima tadašnjeg političkog i vojnog vodstva Republike Srpske koja su najavljivala genocid. Uz predsjedavanje Momčila Krajišnika, te prisustvo Radovana Karadžića moglo se čuti šta je plan i kako ga jedino ostvariti.

- Hoćemo li mi našim Srbima koji ostaju u dubini u enklavama šapnuti da se jednostavno moraju iseliti odatle i da se mora naći neko rješenje za njih i u institucijama vlasti moramo tražiti rješenja za preseljenje stanovništva. Mislim da mi vodimo rat, uspostavlјamo državnu granicu, a nemamo u institucijama vlasti definisano šta sa lјudima koji ostaju u enklavama, koji mogu biti sutra okruženi poklani, pobijeni itd. - rekao je, između ostalog, Aleksa Milojević.

Pravljenje države

U izlaganju potom, Ratko Mladić je izjavio: 

- Prema tome mi ne možemo očistiti niti možemo imati rešeto da prosijemo samo da ostanu Srbi ili propadnu Srbi a ostali da odu. Pa to je, to neće, ja ne znam kako će gospodin Krajišnik i gospodin Karadžić objasniti svijetu. To je lјudi genocid. Mi moramo da pozovemo svakog čovjeka koji je čelom polјubio ove prostore i teritoriju države koju hoćemo da napravimo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.