PREDSTAVNIČKI DOM PS BIH

Prekinuta rasprava o smjeni Sifeta Podžića: HDZ tražio pauzu i odgađanje odluke za narednu sjednicu

Predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH Denis Zvizdić u više navrata je opominjao zastupnike zbog kršenja dnevnog reda i Poslovnika

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Fena

Piše: L. Memčić

26.10.2021

Nakon višesatne i iscrpne rasprave o trećoj tački dnevnog reda, o smjeni ministra odbrane Sifeta Podžića sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, zastupnik HDZ-a Nikola Lovrinović tražio je pauzu od pola sata u ime Kluba, te tražio da se tačka ili odloži na narednu sjednicu ili da se preimenuje u smjenu ministra sigurnosti Selme Cikotića i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković.

- Glavni krivac za stanje u Parlamentu je rad i ponašanje kolega iz SDA. Ja sugeriram oporbi da se priključi HDZ BiH, SNSD-u i da predlože ministre iz reda bošnjačkog naroda i da budu dio nove većine pošto očito SDA čini sve da ne bude parlamentarne većine. Pa nek SDA ide u oporbu, pa nek radi u ime građana, u ime države u ime koga god hoće - kazao je Lovrinović. 

Odgađanje vojne vježbe

Podsjetimo, predsjedavajući Vijeća minstara BiH Zoran Tegeltija je odluku o smjeni ministra odbrane donio 6. oktobra, nakon što je Podžić odlučio da odgodi zajedničku vojnu vježbu Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije na Manjači.

Iako su mjesecima blokirali rad ove državne institucije, zastupnici SNSD-a su danas došli na sjednicu i to samo na jednu tačku dnevnog reda kako bi glasali za smjenu Podžića što je ranije najavio predsjednik ove stranke Milorad Dodik te rekao da je “neophodno da podrže inicijativu o smjeni ministra odbrane”.

Zastupnici opozicije ne prisustvuju sjednici te su istakli da će se postupati u skladu sa odredbama Narodne skupštine RS da neće učestvovati u radu državnih institucija.

Kršenje Poslovnika

Predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH Denis Zvizdić u više navrata je opominjao zastupnike zbog kršenja dnevnog reda i Poslovnika. Zastupnici iz entiteta FBiH istakli su da ih Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara, nije uvjerio u to da je ministar Podžić prekršio Zakon.

Jasmin Emrić, zastupnik NES-a, istakao je da ministar Podžić zna svoje nadležnoati te da je u skladu sa istima postupao.

- Nema člana zakona koje je ministar Podžić eventualno prekršio što se spominje u Odluci Zorana Tegeltije - rekao je Emrić te dodao da je odluka o smjeni utemeljena na slabom obrazloženju.

- Obrazloženje je jedna rečenica od 60 riječi, od kojih su 30 razlozi za smjenu. Predsjedavajući kaže da je on odgovoran za rad Vijeća ministara, a Vijeće ministara ne radi već tri mjeseca. Čudi me da se ovako paušalno ocjenjuje rad ministra odbrane - kazao je Emrić.

Nikšić: Radončić je nosio aktivnosti Vijeća ministara

Nermin Nikšić, zastupnik SDP-a BiH istakao je da je potrebno insistirati na kompletnoj smjeni Vijeća ministara.

- Prvo je iz Vijeća ministara otišao gospodin Radončić, čovjek koji je u tom periodu nosio aktivnosti Vijeća. Nakon toga ste pokušali smijeniti ministra Košarca koji je jedan od rijetkih ministara koji u ovim okolnostima pokušava raditi svoj posao, evo danas imamo prijedlog za ministra odbrane. Mislim da mu ne bi ni smetala smjena, jer pokušava koliko toliko raditi u ovom sazivu - rekao je Nikšić.

Adil Osmanović (SDA) kazao je da ga je najviše iznenadilo ponašanje Nebojše Radmanovića prema radu u Predstavničkom domu BiH.

- Kako se odnositi prema inicijativi predsjedavajućeg Vijeća ministara koji se poziva na Zakon o Vijeću ministara, kada ne sazivate sjednice koje je potrebno sazivati bar jednom sedmično. Ima li igdje u zakonu da vi ne sazivate sjednice. Pred nama ovdje ste položili zakletvu da ćete poštivati Ustav i zakon - rekao je Osmanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.