NA KIOSCIMA ŠIROM BIH

Danas u "Dnevnom avazu": Pritisak SAD na lidere

Spriječit ćemo svaki pokušaj podjele BiH, poručio je Žozep Borelj

Avaz.ba

16.11.2021

Današnja naslovnica "Avaza". Avaz

U današnjem izdanju "Dnevnog avaza", najtiražnijeg dnevnog lista u BiH, čitajte: Pritisak SAD na lidere.

Brutalni pokušaj udara Vlade FBiH na džepove građana.

Premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalićuputio je u zakonsku proceduru prijedloge zakona o porezu na dohodak i zakona o doprinosima, kojima bi se, uz smanjenje doprinosa, redom uveli novi i povećali svi postojeći porezi u vezi s dohotkom, uključujući, između ostalog, topli obrok, oročenu štednju, dividendu, pomoć poslodavca radniku...

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić ističe da će predloženim zakonima posebno biti pogođene osobe koje rade po osnovu ugovora o djelu, autorskih ugovora ili osobe koje primaju uplate iz inozemstva, odnosno frilenseri.

Smrt dvoipogodišnje Džene Gadžun iz Kaknja šokirala je Bosnu i Hercegovinu.
Javnost s pravom traži odgovore. Svi u lancu, od onih koji su malu Dženu uspavali, do onih koji su je operirali u privatnoj sarajevskoj Poliklinici „Bejtović“, nakon čega je završila u komi i naposljetku preminula, moraju dati odgovore. Ovo je slučaj na kojem Tužilaštvo KS mora konačno “pokazati mišiće”.

Građani Sarajeva okupili su se jučer ispred Poliklinike “Bejtović” na Dobrinji kako bi odali počast prerano i tragično preminuloj dvoipogodišnjoj Dženi Gadžun iz Kaknja.

Komentar dana pisao je Alen Bajramović: Ubijeno je dijete!

U Briselu je jučer održan sastanak šefova diplomatija zemalja Evropske unije, na kojem je bilo govora i o Bosni i Hercegovini. Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) kazao je da su imali dugu raspravu o situaciji na zapadnom Balkanu.

Pritisak SAD na lidere.Derek Čolet (Chollet), viši politički savjetnik američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Antony), u rezidenciji ambasadora SAD u BiH sastao se sa liderima SDA i HDZ-a, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem. Sastanku su prisustvovali i ambasador Erik Nelson (Eric) i Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar), specijalni izaslanik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan.

INTERVJU Profesor Dejvid Petigru za “Avaz”.

S profesorom Petigruom, koji je član Programa za izučavanje genocida na Univerzitetu „Yale“, međunarodnog tima eksperata na Institutu za istraživanje genocida Kanada te član Odbora Bosansko-američkog centra za istraživanje genocida iz Čikaga, razgovarali smo o aktuelnoj situaciji u BiH, uzrocima krize, njegovim očekivanjima od visokog predstavnika, međunarodne zajednice, SAD…

Ličnost dana je Goran Lojo: Nastavio gdje je stao.

Na stranama Globusa: Minsk aktivno radi na vraćanju migranata i izbjeglica koji kampiraju na granici sa zemljama Evropske unije, izjavio je jučer bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko i dodao da mnogi od njih ne žele da odu, javila je Belta, državna agencija te zemlje.

OGORČENJE Preživjele žrtve monstruoznih zločina u Vlasenici pitaju. Ko je kriv za bijeg Sime Stupara.

Općinski sud u Sarajevu donio je još jednu presudu u korist predsjednika Saveza za bolju budućnost BiH protiv izdavača web-portala „Slobodna Bosna“ zbog objave teksta pod naslovom: „Armin Cibra uputio otvoreno pismo VSTV-u“, u kojem je ovaj, ranije osuđivani, lažni biograf Fahrudina Radončića iznio niz neistina o svojoj tobožnjoj ugroženosti pred sudovima.

U selu Stolac, koje se nalazi na području gatačke općine i koje je nastalo oko 1620. godine, trenutno žive samo tri povratničke porodice Sarić.  Kako bi imali vodu za svoje potrebe, Sarići su odlučili ponovo otkopati stari bunar i vratiti ga prvobitnoj namjeni, ali i proširiti njegovu namjenu. Amir Sarić kaže da niko tačno ne zna kada je bunar napravljen, ali je, sigurno, stariji od 300 godina.

USPJESI  Armin Halilović ponosno predstavlja svoju zemlju. Bosanac najbolji strani kadet na Vojnoj akademiji u Turskoj.

Spomen-obilježje na Kazanima posvećeno ubijenim građanima Sarajeva srpske nacionalnosti tokom 1992. i 1993. godine otkriveno je jučer. Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) i potpredsjednik FBiH Milan Dunović otkrili su spomen-obilježje i odali počast žrtvama.

Radovi na izgradnji spoja IX transverzale s LOT-om 2C Sarajevske zaobilaznice jučer su zvanično počeli u Novom Gradu.
Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta rekao je da je to jedan od kapitalnih projekata.

TRAGEDIJA Besana noć za stanovnike fočanskih sela Zavait i Čelebić. Kako je ubica djeteta likvidiran
tokom pokušaja hapšenja.

MOSTAR Novi detalji krvavih navijačkih sukoba. Dok je mladić ležao na ulici, udarali ga palicama i metalnim polugama.

Na oranicama u Bosanskom Brodu polako se privodi kraju jesenja sjetva, koja je manja za 30 do 40 posto nego prošle godine, zbog rekordno visoke cijene repromaterijala, a na prvom mjestu mineralnih đubriva.

Na stranama Jet-seta: Umjetnik svjetskog glasa Safet Zec. Zašto hodam u majici s "Avazovim tekstovima".

Bh. umjetnik svjetskog glasa Safet Zec (77) u posljednje vrijeme na mnogim događajima  pojavljuje se u majici na kojoj su otisnuta dva naslova s naslovnice nedavnog broja „Dnevnog avaza“. Jedan je tekst o Lani Pudar, koja je poručila: „Ponosna sam zbog svoje države“, a drugi je „Urušila se Medresa“, iza kojeg stoji priča o katastrofi koja se dešava u Počitelju. Ovo je jasan krik umjetnika koji je ostavio sav komfor koji mu je nudio zapadni svijet i  pokušava dati svoj doprinos da se njegova domovina vrati u normalne civilizacijske tokove.

KVALIFIKACIJE ZA EP Goran Lojo, selektor bh. košarkašica: Morat ćemo poraditi na završnici.

KVALIFIKACIJE ZA SP Ivajlo Petev pred večerašnji duel s Ukrajinom: Šansa za igrače s manjom minutažom.

- Pred nama je zadnja utakmica, ali dvije su stvari bitne, rekao je selektor naše reprezentacije.  Ivajlo Petev (Ivaylo) i dodao:

"Moramo pokazati karakter, želju i volju za pobjedu. Sve što smo pokazivali u dosadašnjim utakmicama, izuzev u subotu protiv Finske."

U današnjem broju poklon prilog „Automarket“.

Današnje printano izdanje čitajte i na digitalnoj platformi na ovom linku: https://avaz.pressreader.com/






 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.