SJEDNICA VIJEĆA U NJUJORKU

Završno obraćanje visokog predstavnika: Ne želimo da se ratni zločinci slave kao heroji prošlosti

Pozivam i ohrabrujem sve odgovorne u BiH da shvate da Izborni zakon dolazi s principom demokratije, istakao je visoki predstavnik

Kristijan Šmit. Screenshot

Piše: H. J. I. - N. Aj.

11.5.2022

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit imao je završno obraćanje u Vijeću sigurnosti UN-a pred kojim je danas predstavio svoj polugodišnji izvještaj o situaciji u BiH. 

- Želim podvući da ova zemlja je zemlja brojnih mogućnosti. Pozivam i ohrabrujem sve odgovorne u BiH da shvate da Izborni zakon dolazi s principom demokratije. 

To bi trebalo biti ohrabrenje za njih da svi sjednu zajedno i rade na Izbornom zakonu. Doista postoji mnogo nedostataka u Izbornom zakonu koji su istaknuti. Htio bih naglasiti da je izazov pomirenja vrlo važan i moramo ga prevazići.


Čuo sam komentare o odlukama mog prethodnika Incka. Ne želimo više ratne zločince koji su osuđeni na međunarodnim sudovima da se slave kao heroji prošlosti i to je sasvim jasno.

Sjednite i razgovarajte zajedno, nemojte govoriti jedni o drugima. Vidimo da je svaki narod patio, svi su imali svoje žrtve.

Zahvaljujem se UN-u na njihovoj stalnoj posvećenosti posebno specijalnoj savjetnici koja je vrlo opredijeljenja za ova pitanja kao i drugi predstavnici. Želim naglasiti da sam vrlo zahvalan i da je vrlo važno nastaviti njihov rad.


Na kraju, za svoj sljedeći izvještaj sam već stavio u napomenu ulogu žena u politici i društvu. Imamo vrlo ohrabrujuće primjere političara i političarki koji preuzimaju odgovornost. Imamo gradonačelnike u Sarajevu, Mostaru i BL. Gradonačelnica Sarajeva je posebno opredijeljena po pitanju pomirenja i na taj način se može doprinijeti boljoj budućnosti zemlje.

Ja radim i svjestan sam da se moj rad mora završiti na vrijeme i što prije, ali sve dok ne završim svoj zadatak moramo raditi sve da se situacija popravi - zaključio je Šmit. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.