BIH 30 GODINA ČLANICA UN-A

Godišnjica prijema Bosne i Hercegovine u Ujedinjene nacije

To međunarodno priznanje možemo obilježiti jednim od markantnih datuma bosanskohercegovačke historije, jer je potvrdilo afirmaciju našega međunarodnog državnopravnog subjekta, poručio je prof. Hasanović

Prof. Izudin Hasanović. SBB

Prof. Izudin Hasanović

23.5.2022

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli Izudin Hasanović napisao je autorski tekst povodom 30. godišnjice otkako je Bosna i Hercegovina postala ravnopravna članica Ujedinjenih naroda.

Tekst prenosimo u cjelosti.

- U sveopštoj političkoj obezglavljenosti čitave Evrope i uprkos mnogim otporima vodećih velesila, Bosna i Hercegovina je uspjela da 22. maja 1992. godine postane ravnopravna članica UN-a.

Taj historijski datum se događa za vrijeme teških i sudbonosnih dana odbrambenog-oslobodilačkog rata, usred surove velikosrpske agresije. Od toga velikog historijskog datuma počinje novo razdoblje bosanskohercegovačkog državnog života, jer u ukupnoj historiji razvitka i međunarodnog položaja jedne države ne može biti važnijeg događaja od priznanja njene samostalnosti i suverenosti i njenog primanja u svjetsku zajednicu ravnopravnih, nezavisnih država, kakve je u naše doba Organizacija Ujedinjenih naroda.



Promijenile se odrednice bh. političkog položaja u svijetu

To međunarodno priznanje možemo obilježiti jednim od markantnih datuma bosanskohercegovačke historije, jer je potvrdilo afirmaciju našega međunarodnog državnopravnog subjekta.

Tim uključenjem Bosne i Hercegovine u svjetsku organizaciju kakva je Organizacija Ujedinjenih naroda omogućilo je uključenje Bosne i Hercegovine u druge organe kao što su Vijeće sigurnosti UN, u forum Konferencije o sigurnosti i saradnji Evrope (KESS), u Vijeće Evrope… Ovaj događaj postigao je da Bosna i Hercegovina postane djelotvornim političkim činiocem savremenog svijeta. Od trenutka kada je međunarodno-pravno formalizirano postojanje Bosne i Hercegovine kao suverene države u Ujedinjenim narodima, mijenjaju se bitna mjerila u bosanskohercegovačkim odnosima sa svijetom.

Mijenjaju se odrednice bosanskohercegovačkog političkog položaja u svijetu. Rudimenti narodnoga, koji su dugo životarili, dobijaju puninu, revitaliziraju se. Prvi put poslije dugih stoljeća (od 1463. godine) dobili su šansu postati plodotvorni u međunarodnom smislu. Izmijenio se politički rang Bosne i Hercegovine u svijetu. Najviši stupanj političkoga razvoja do kojega su Bosna i Hercegovina i njen narod došao do 1992. godine i koji im je kao narodu bio svjetski priznat u postjalskome neolegitizmu, bio je ograničeni suverenitet u okviru višenacionalne federacije.

Kruna savremene državnosti

Pravo na nacionalnu, to jeste državnu nezavisnost tek smo morati ostvariti i ostvarili smo ga, spasili smo sebe i svoju zemlju. U tome je bit ovog događaja, koji bismo bez kolebanja trebali smatrati historijskim. Sticanjem državne nezavisnosti i prijemom Bosne i Hercegovine u UN, faktički se ukida formalno pravna provincijalnost Bosne i Hercegovine.

Stvorene su pretpostavke da bosanskohercegovački politički mentalitet-dugo i grubo potiskivan i provincijaliziran, sa svim lošim posljedicama za bosanskohercegovačko nacionalno biće i za bosanskohercegovačku političku svijest-počne poprimati značenje svjetkosti; da počne dobivati direktnu, vlastitu vezu i sponu sa svijetom, koja je pretpostavka i uvjet za razvoj i opstanak svakog naroda u pluranosti i savremenosti međunarodne zajednice.

Zato članstvo u Ujedinjenim Narodima predstavlja krunu međunarodne potvrde savremene državnosti svake države, a time i Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujući prijemu u UN Bosna i Hercegovina je izgradila diplomatiju, ambasade, međudržavne urede, zastupništva, vojne misije, diplomatske horove, i razna međunarodna izaslanstva u državnoj službi - napisao je Izudin Hasanović.

                                                       

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.