POTOČARI

Otvorene dvije kuće staračkog doma za majke Srebrenice

Kuće su izgrađene uz podršku tri turske općina Selcuklu i Karataj i Konve, u saradnji s Međunarodnim fondom solidarnosti "Emmaus"

Piše: S. Smajlović

4.7.2022

Nove zgrade Centra za stare u Potočarima. S. Smajlović

U Centru za starije osobe Međunarodnog foruma solidarnosti (MFS) "Emmaus" u Potočarima kod Srebrenice, završeni su radovi na otvorene dvije kuće staračkog doma za majke Srebrenice koje su svoje porodice izgubile u agresiji na Bosnu i Hercegovinu i genocidu 1992-1995.

Kompleks za usamljene majke

Elmedin Škrbo, pomoćnik direktora MFS "Emmaus", kaže da su kuće izgrađene uz podršku turskih općina Selcuklu, Karataj i Konve te da se radovi na izgradnji Centra za stare u ovom kompleksu privode kraju.

 - Radi se o kompleksu koji je namijenjen za usamljene majke Srebrenice, generalno Podrinja koje će u njemu doživjeti duboku starost. Namijenjen je za njihovu njegu i brigu u onim danima kada ne bude imao ko da brine – objasnio je Škrebo.

Kaže da turske institucije kontinuirano pomažu u mnogim projektima. Općine Selcuklu i Karatak su i ranije pomagale projekte udruženja u Potočarima, ali i realizaciji drugih u centralnom uredu u Doboj – Istoku .


Svjetski standardi

- Što se tiče cijelog kompleksa, doma za majke Srebrenice, njegov kapacitet je, po svjetskim standardima za 84 osobe. Međutim, u našim uvjetima taj kapacitet može biti i popunjeniji. Mi smo spremni na tu prilagodbu. 

Što se tiče ova dva objekta koja su finansirale turske općine radi se o dvije kuće koje su kapaciteta po četiri majke koje imaju jedan zajednički prostor, dnevni boravak, kuhinju, ali imaju i svoje odvojene sobe - rekao je Škrebo. 

Komšijski osjećaj

Pojasnio je kako je jedan dio centra urađen u kontekstu staračkih domova, kolektivni smještaj, ali su unutar objekta željeli zadržati osjećaj komšiluka i porodičnog doma, pa je dio objekata građen u obliku kuća. 

Završeni su radovi na asfaltiranju staza u krugu, a u toku su na objektima utoku sitnijih radovi i uređenju kruga.

– Osim tri velike zgrade, u kompleksu, koji obuhvata površinu više od šest dunuma, sedam apartmana i ambulanta- pojasnio je Škrebo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.