UGROŽENO POSLOVANJE

Protest radnika Bosnalijeka: Nećemo dozvoliti nikome da nezakonitim djelovanjem preuzme kompaniju

Kompanija smo koja bilježi vanserijske rezultate, prepoznat smo brend na tri kontinenta, izvozimo na preko 28 svjetskih tržišta, poručili su radnici kompanije

Piše: N. Ć. - D. R.

24.8.2022

Sa današnjeg protesta radnika Bosnalijeka - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Ispred zgrade Bosnalijeka danas su održani protesti radnika koji duže vremena upozoravaju javnost i nadležne institucije da se ova kompanija nalazi na udaru grupe dioničara koji nezakonito žele preuzeti upravljanje nad Bosnalijekom čime se ugrožava poslovanje i radna mjesta zaposlenih radnika. 

Ove aktivnosti provode se pod dirigentskom palicom "AS Holdinga" i "Hercegovinalijeka" koji sistemski mjesecima, kršeći odredbe zakona o preuzimanju dioničkih društava djeluju zajednički u pravcu preuzimanja kompanije krijući vlasništvo nad dionicama iza skrbničkih računa. 



Bosnalijek nisu zgrade i mašine

Radnici Bosnalijeka ogorčeni su postupanjem ovih grupacija zbog toga što im nanose štetu kod većine poslovnih partnera sa kojim imaju poslovni odnos, kao što su banke, revizori, kupci i slično čime je njihova reputacija ugrožena.

Okupljenim novinarima se obratio Edhem Mulaosmanović, predsjednik sindikalne organizacije Bosnalijeka koji je na današnjim protestima iznio sljedeće zahtjeve:

- Bosnalijek nisu zgrade i mašine, već prije svega radnici koji su svojim radom uspjeli u proteklim godinama napraviti jednu od najboljih kompanija u BiH, kao jednog od regionalnih lidera u farmaceutskoj industriji.

Kompanija smo koja bilježi vanserijske rezultate, prepoznat smo brend na tri kontinenta, izvozimo na preko 28 svjetskih tržišta, te nećemo dozvoliti nikome da nezakonito djelujući preuzme upravljanje kompanijom - kazao je Mulaosmanović. 


Zahtjevi radnika

Mulaosmanović i grupa radnika današnjim skupom šalje sljedeće zahtjeve:

- Odmah zaustavite održavanje nelegalnih skupština koje imaju samo jedan cilj, a to je instaliranje garniture, predvođene grupom dioničara AS Holdinga i Hercegovinalijeka koji su se proteklih mjeseci služili svim raspoloživim i nezakonitim sredstvima da uđu u našu kompaniju, da bi našim parama spasili prezadužene posrnule firme svog holdinga.

Druga stvar je da odmah treba pristupiti dosljednoj primjeni zakona o preuzimanju dioničkih društava, a u vezi sa zajedničkim djelovanjem AS Holdinga i Hercegovinalijeka koji su davno prešli zakonski prag u procentu od 25 posto, skrivajući se iza skrbničkih računa - dodao je Mulaosmanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.