JESMO LI ZABORAVILI

Šta se desilo s Komšićevih "milion potpisa za građansku državu"?

S obzirom da je ovaj inicijativa bila ključ predizborne kampanje DF-a, red je da građani saznaju dokle je došao njihov projekat. Nije valjda da je sve bila obična ubleha i podvala u cilju manipulisanja glasačkim masama

Komšićevih milion potpisa za građansku državu. Društvene mreže

Piše: D. H.

17.12.2022

Željko Komšić i njegova Demokratska fronta na izbore ove godine su krenuli s peticijom za prikupljanje "milion potpisa za građansku BiH". 

Komšić je govorio kako je cilj inicijative je u roku od šest mjeseci po formiranju vlasti nakon oktobarskih izbora skupiti milion potpisa građana i građanki Bosne i Hercegovine.

Prema riječima Komšića, ova inicijativa bi bila odgovor probosanskih političkih snaga na sve jače nasrtaje susjednih zemalja i međunarodne diplomatije u pokušaju da zacementiraju etničko i diskriminatorno uređenje zemlje. No, šta će tačno uraditi s tih milion potpisa, sve i da ih skupi, Komšić nije objašnjavao. 

Ubrzo se, međutim, ispostavilo da je Komšićeva peticija puna rupa, pa je tako građanima bilo omogućeno da glasaju neograničen broj puta, a glas za Komšićevu građansku državu su između ostalog dali Džon Lenon, Dragan Čović, Kristijano Ronaldo, Mini Maus, Rodžer Federer, Alberto Tomba, Paja Patak, Alan Ford…

Povodom ove inicijative iz Demokratske fronte su se posljednji put oglasili krajem oktobra s informacijom da im je inicijativu potpisalo "300.000 ljudi". Ovaj podatak iz DF-a su bazirali na "jest, majke mi" i "vjerujte nam na riječ".


Miki Maus podržao građansku BiH. Screenshot

Od tada, ni traga ni glasa o ovom projektu.

Stoga, red bi bio da javnost podsjetimo na ovu nesvakidašnju borbu za građansku državu, a Komšića i DF priupitamo:

Šta se desilo s peticijom o milion potpisa za građansku državu?

Koliko je potpisa prikupljeno na kraju?

Šta dalje namjeravate s tom inicijativom i potpisima?

S obzirom da je ovaj inicijativa bila ključ predizborne kampanje DF-a, red je da građani saznaju dokle je došao njihov projekat.

Nije valjda da je sve bila obična ubleha i podvala u cilju manipulisanja glasačkim masama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.