SARAJEVO

Bećirović i ambasador Rumunije: Evropski i euroatlanski put su prioritet za BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bećirović i ambasador Pacuretu su razgovarali i o ugovornom regulisanju odnosa Bosne i Hercegovine i Rumunije

Bećirović i ambasador Rumunije. Predsjedništvo BiH

S. S.

20.12.2022

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je razgovarao sa ambasadorom Rumunije u Bosni i Hercegovini Antonom Pacuretuom.

Ambasador Pacuretu je uručio članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisu Bećiroviću pismo predsjednika Rumunije Klausa Vernera Iohanisa (Werner Iohannis), kojim mu je čestitao na izboru za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Rumunski predsjednik je u pismu članu Predsjedništva BiH Bećiroviću poželio uspješan mandat, uz želju za dodatno jačanje odnosa Rumunije i Bosne i Hercegovine.

Član Predsjedništva BiH Bećirović je zahvalio na podršci Rumunije za davanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, te istakao da su evropski i evroatlantski put naše zemlje prioriteti od strateškog značaja za trajnu sigurnost, stabilnost i prosperitet svih njenih naroda i građana. Pri tome, podvukao je član Predsjedništva BiH dr. Bećirović, treba biti svjestan da provođenje reformi koje od nas očekuje Evropska unija nije značajno samo zbog ubrzanja našeg evropskog puta, već i zbog stvaranja boljih uslova života za sve ljude u Bosni i Hercegovini.

Sagovornici su odnose Bosne i Hercegovine i Rumunije ocijenili kao veoma dobre, bez otvorenih pitanja, uz brojne mogućnosti unapređenja saradnje na svim poljima, a naročito u domenu ekonomije. To se posebno odnosi na oblasti u kojima postoji značajan potencijal za saradnju, kao što su su poljoprivredna proizvodnja, informacione i komunikacijske tehnologije, itd.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bećirović i ambasador Pacuretu su razgovarali i o ugovornom regulisanju odnosa Bosne i Hercegovine i Rumunije, pri čemu su istakli potrebu nastavka procedure zaključivanja međudržavnih sporazuma, kao što su Memorandum o razumijevanju između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Rumunije, o saradnji u oblasti zaštite i spašavanja i upravljanja vanrednim situacijama, Sporazum o cestovnom prometu sa Protokolom, Protokol o razumijevanju i saradnji u oblasti sporta između Ministarstva sporta Rumunije i Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, itd.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.