PRIMJER OSTALIMA

Dvanaestogodišnji dječak iz Sarajeva prodaje čaj kako bi pomogao Turskoj i Siriji

Da ne budem sam pozvao sam svoje drugove, da zajedno radimo, ispričao je Benjamin Mehanović

Cijena čaja je 1KM. Anadolija

H. J. I.

13.2.2023

Nakon razornih zemljotresa koji su prije osam dana pogodili jug Turske i Siriju cijeli svijet se ujedinio da pomogne ljudima koji su preko noći ostali bez krova nad glavom.

Vlasti različitih država, nevladine i humanitarne organizacije prikupljaju pomoć za građane pogođenih područja. Međutim, tu su i pojedinci koji su odlučili da na svoj način pomognu unesrećenim ljudima.

Pozvao drugove

Jedan od njih je i 12-godišnji dječak Benjamin Mehanović, učenik sedmog razreda Osnovne škole "Skender Kulenović" na Dobrinji u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Prodaje čaj na svom malom štandu na trgu i na taj način sakuplja novac za pomoć Turskoj i Siriji.

- Na televiziji sam sa mamom gledao snimke iz Turske i Sirije nakon zemljotresa. Tada sam došao na ideju da napravim neki štand. Da ne budem sam pozvao sam svoje drugove, da zajedno radimo i da skupljene pare doniramo Pomozi.ba ili da kupimo potrepštine za djecu i bebe koji su ostali bez roditelja - ispričao je Benjamin za Anadoliju.

Ni hladnoća i niske temperature ga nisu spriječile da u subotu ujutro krene sa akcijom pomoći.

Prikupio oko 200KM

- Došao sam sam, a onda je došao i drug. Drugog dana sa mnom je bio rođak. Do sada sam prikupio oko 200 KM. Prvog dana oko 80, a drugog 120. Prvi dan sam kupio potrepštine, a drugi dan sam u koverti odnio novac u Pomozi.ba - kazao je Benjamin.

Rekao je da mu je žao djece i beba koje je gledao na televiziji.

- Bilo je ljudi koji su dolazili i nisu htjeli čaj, nego su dali pare i rekli da popije neko drugi za njih - ispričao je Benjamin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.