OSVRT

Bakir kao nalogodavac, te Osmica i Asim, prema novom Šmitovom zakonu, zbog političke korupcije završili bi na dugogodišnjoj robiji

Operativci SDA s vremenom su svoje sposobnosti u političkoj korupciji utrenirali i uspješno primjenjivali na svakom nivou vlasti, od općine do države

Bakir Izetbegović: Na čelu korupcijske halke SDA. Avaz

Fadil Mandal

28.4.2023

U općoj galami i kuknjavi SDA botova i funkcionera ove stranke zbog izglednog odlaska u opoziciju i na federalnom nivou, nezasluženo malo medijskog prostora dobila je odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) kojom je mijenjao Krivični zakon i uveo drastične višegodišnje zatvorske kazne za djela političke korupcije, ucjena i mita.

Politička korupcija, nema dvojbe, nije patent samo SDA, njome su se bavile i druge stranke u BiH, ali SDA je tokom svoje trodecenijske vladavine mehanizam političke korupcije dovela do stanja nekažnjivosti, poželjnosti, normalnosti i, na kraju, prešutne podrške dijela javnosti, te korumpiranih pojedinaca iz sudskotužilačkog i policijskog aparata.

Kako je završen izbor Skake

Prisjetimo se na trenutak snimka iz afere “Asim”, na kojem tadašnji “prvi do Bakira”, visoki zvaničnik SDA Asim Sarajlić, obećava delegatu koji treba glasati na izborima za kantonalno rukovodstvo SDA u Sarajevu da će mu zaposliti suprugu ako na izbornom listiću zaokruži ime intimusa i favorite bračnog para Izetbegović, Fikreta Prevljaka, a ne protivkandidata Semira Efendića, tadašnjeg SDA-ovog načelnika Općine Novi Grad.

U nastavku šokantnog snimka, Sarajlić pojašnjava “delegatu” da se ne brine kako će oni to izvesti, da je takve, i mnogo veće i važnije poslove za stranku on osobno završavao s tadašnjim direktorom OSA-e Osmanom Mehmedagićem Osmicom, kućnim obavještajcem Izetbegovića i SDA-ovim stranačkim vojnikom.

Pa su tako, kaže na snimku Sarajlić, on i Osmica u koordiniranoj akciji, kombiniranom metodom političke korupcije i ucjena osoba iz kriminalnog miljea, osigurali da za gradonačelnika Sarajeva bude izabran Abdulah Skaka, iako SDA nije imala većinu u Gradskom vijeću.

Prema novim odredbama Zakona koje je nametnuo Šmit, i Osmica i Sarajlić bi samo zbog ovih, na snimku priznatih nedjela, završili na dugogodišnjoj robiji. A uz malo veći entuzijazam postupajućeg tužioca, teško da bi zatvor izbjegao i njihov nalogodavac, Bakir Izetbegović.

Operativaci SDA s vremenom su svoje sposobnosti u političkoj korupciji utrenirali i uspješno primjenjivali na svakom nivou vlasti, od općine do države. Na raspolaganju su imali ogroman novac i utjecaj koji im je pružala SDA-ova apsolutna kontrola javnih preduzeća i državnih resursa.

Na taj način, nudeći razne pogodnosti, od zaposlenja familije do dobijanja unosnih poslova s državom i državnim firmama, oni su članove drugih partija “pogurali” da promijene politički dres ili da glasaju za zakonska i kadrovska rješenja koja odgovaraju SDA.

Korupcionaška mreža ove stranke bila je itekako aktivna i nakon zadnjih Općih izbora.

Nakon prve Šmitove odluke u izbornoj noći, 2. oktobra, SDA je shvatila da će im vrata vlasti ostati otvorena samo ako u Klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH sakupe najmanje 13 delegata koji će im osigurati izbor potpredsjednika Federacije BiH iz reda Bošnjaka. Međutim, na osnovu rezultata izbora, mogli su računati najviše na osam ili devet delegatskih mjesta.

I tada na scenu stupaju stranački tajkuni i mešetari s vrećama para i obećanja, koji po kantonalnim skupštinama, iz kojih se biraju delegati za Dom naroda, provode akciju “prevođenja” poslanika drugih stranaka na stranu SDA.

Lendina siledžijska rampa

Tako su u Tuzli dan nakon izbora kantonalni zastupnici PDA volšebno i naprasno prešli u SDA, koju su prethodno, u kampanji, žestoko optuživali i napadali.

Zatim je na red došlo Goražde, gdje zovu SDA sirene nije odolio zastupnik Nijaz Musić, a zauzvrat je, prema pisanju medija, Osman Mehmedagić uhljebio njegovu kćerku u OSA-u. “Uspješno” je mašina političke korupcije radila i u Posavskom kantonu, gdje su zastupnika druge stranke čak izmjestili iz države, kako uopće ne bi bio u mogućnosti da glasa o delegatima.

Kraj priče je poznat. SDA je političkom korupcijom i raznim ucjenama došla do potrebnog broja delegata da kandidira Refika Lendu za potpredsjednika Federacije. On je ukazano povjerenje uzvratio tako što je nekoliko mjeseci blokirao izbor Vlade FBiH, iako SDA nije imala i nema demokratsku većinu koja bi je još četiri godine ostavila u vlasti.

Danas bi toj i takvoj praksi i pameti prononsiranih političkih kleptomana i teško korumpiranih i kompromitiranih “boraca za Bošnjake” trebao doći odgovor u Parlamentu FBiH - izborom Vlade u kojoj više neće biti SDA i njenih satelita i sluga iz DF-a, Stranke za BiH i NES-a.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.