POSJETE

Hrnjić u posjeti USK-u: Resorno ministarstvo će biti partner u razvoju poljoprivrede

Prvo se sastao s kantonalnim premijerom Mustafom Ružnićem, te je na tom sastanku istaknuta želja za intenziviranjem saradnje i komunikacije

Sastanak su Bihaću. Fena

FENA

16.5.2023

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Kemal Hrnjić u okviru dvodnevne posjete Unsko-sanskom kantonu (USK) ima brojne sastanke s političkim zvaničnicima i poljoprivrednim proizvođačima.

Prvo se sastao s kantonalnim premijerom Mustafom Ružnićem, te je na tom sastanku istaknuta želja za intenziviranjem saradnje i komunikacije, odnosno unapređenjem zastupljenosti ovog kantona kada je riječ o poticajnim sredstvima i projektima.

- Projekata je mnogo. Federalno ministarstvo poljoprivrede na raspolaganju ima 164 miliona KM za poticaje, međutim, kroz projektna rješenja možemo iz raznih izvora finansiranja osigurati i do 300 miliona maraka. Nismo zadovoljni koliko je Unsko-sanski kanton povukao sredstava i želimo da to u narednom periodu bude mnogo značajnije - izjavio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Kemal Hrnjić.

Dodao je i kako upravo posjetom Unsko-sanskom kantonu želi odmah pokazati da će resorno ministarstvo biti partner u razvoju poljoprivrede, adekvatnom i zakonitom korištenju šumskih resursa, ali i svih drugih oblasti.

Premijer USK-a Mustafa Ružnić današnji sastanak okarakterizirao je izuzetno značajnim, s obzirom na to da je poljoprivreda prva razvojna grana ovog kantona.

- Odmah na ovom sastanku smo vidjeli koliko je propuštenih prilika, odnosno novca koji se ne upotrijebi za projekte. Jako malo tih sredstava ide prema kantonima, prvenstveno zbog nepodnošenja zahtjeva i nepoznavanja određenih oblasti. Bitno nam je da u budućnosti unaprijedimo ovaj segment, tako da bi ovaj kanton mogao povući dodatnih desetak miliona maraka - kazao je premijer Ružnić.

Na današnjem sastanku razgovarano je i o zakonskoj regulativi, Zakonu o poljoprivredi, pretvorbi zemljišta, Zakonu o šumama, kao i o donošenju prostornih planova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.