SPECIJALNI IZASLANIK SAD

Eskobar nakon posjete Potočarima: Nastavit ćemo pružati podršku onima koji traže nestale

Činjenice o genocidu u Srebrenici su utvrđene i ne mogu se osporiti, poručio je

Gabrijel Eskobar. Twitter

S. S.

29.8.2023

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropske poslove ii specijalni izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) boravio je danas u Memorijalnom centru u Potočarima.

- Sjedinjene Države ostaju privržene Srebrenici i njenim građanima, a mi ostajemo nepokolebljivi u našoj podršci Bosni i Hercegovini na njenom euroatlantskom putu – piše u opisu videoporuke objavljene na Twitter nalogu Ambasade SAD.

U video poruci navodi:

- Danas sam posjetio Potočare i Srebrenicu i odao počast za više od 8.000 muškaraca i dječaka, žrtava genocida koji je počinjen ovdje u julu 1995. godine. Sjedinjene Države nikada neće zaboraviti, te će nastaviti pružati podršku svima koji nastoje pronaći nestale i koji nastoje dobiti odgovore na pitanje, koji pružaju podršku preživjelima i traže pravdu za počinjena zvjerstva – poručio je Eskobar.

Ističe da je imao priliku posjetiti Memorijalni centar i mezarje u Potočarima te se uvjeriti u impresivna nastojanja Centra da se očuva sjećanje na žrtve i da se osigura da cijeli svijet čuje priču o srebreničkom genocidu uz pomoć savremene tehnologije.

- Bio sam dirnut pričamama srebreničkih majki, koje su naglasile važnost pružanja podrške preživjelima i onima koji nastoje sačuvati sjećanje na žrtve. Činjenice o genocidu u Srebrenici su utvrđene i ne mogu se osporiti. Danas je važnije nego ikada suprotstaviti se negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca, jer to nanosi bol žrtvama svih naroda i dodatnu patnju njihovim porodicama. To također uništava tkivo društva u BiH i prijetnja je njenoj stabilnosti. SAD ostaju posvećene Srebrenici i njenim stanovnicima, te ostajemo privrženi našoj podršci BiH na njenom euro-atlantskom putu – istakao je Eskobar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.