RAMAZAN

Ismail ef. Ćulov, imam džemata Ustiprača: Blagoslov je i u čaši vode

Mubarek mjesec je bereketom oživio i istok BiH, ali i sjećanja na vremena kada su sela i gradovi bili ispunjeni životom i radošću

Ef. Ćulov: Ramazan dolazi da razgali dušu. Facebook

Alen Bajramovic

23.3.2024

Prijevod naziva odabranog mjeseca, a ramazan se s arapskog jezika prevodi kao spržena, ispucala zemlja, ukazuje na njegovu suštinu, kaže za “Avaz” Ismail ef. Ćulov, mladi imam povratničkog džemata Ustiprača kod Goražda.

Teška zima

- To je vrijeme kada čovjek treba da u sebi sprži niske strasti i da ostane gola, spržena duša, spremna da primi novu kišu blagoslova koje je zaboravila da ima jer ih se prezasiti. Blagoslov nam je u čaši vode, zdravom grlu, u činjenici da si slobodan da jedeš ili ne jedeš kada ti to hoćeš - kaže Ćulov, citirajući možda i najupečatljivije tumačenje značaja mubarek mjeseca koje se prenosi godinama.

Dodaje da, nakon tmurne zime, u kojoj je često razmišljao zašto su povratnici zaboravljeni i prepušteni sami sebi, ramazan dolazi da razgali dušu.

- Zime su duge i teške u povratničkom džematu, jer ko je bolestan i ko ima gdje da ode preko zime, a ostanu oni koji nemaju kud i oni koji neizmjerno vole svoj toprak da ne mogu ni dana bez njega. Sami, ali sretni i zadovoljni - kaže ef. Ćulov.

Ramazan je bereketom oživio i istok Bosne i Hercegovine, ali i sjećanja na vremena kada su sela i gradovi bili ispunjeni životom i radošću. Zato, dok s džematlijama i gostima dijeli osmijehe i ponos u mubarek danima, ne može a da se ne upita – šta poslije ramazana?

Normalan život

- Mladi idu za poslom, nemaju u planu da se vrate na djedovinu, očevinu, jer nemaju uvjeta za to. Škole se zatvaraju, medicinska pomoć traži se u većim centrima, prodavnice se zatvaraju... Sve to puno znači za normalan život, a bojim se da oni kojima je sve to pred vratima, nekad ustvari i ne znaju šta imaju - ističe ef. Ćulov.

Ustani na sehur

Islam i jeste predanost, pa Ismail ef. poziva na poniznost, zahvalnost i predanost Bogu.

- U ramazanu traži u dovama svojim dobro sebi i porodici svojoj, svojoj domovini i svim njenim ljudima. U ramazanu moli Gospodara svoga za uputu onima koji još upućeni nisu, traži da ti Gospodar poveća mogućnosti u činjenju dobra sebi i svom okruženju. Ustani na sehur obavezno, raduj se iftaru i trudi se da nahraniš postača. A, ako ne možeš biti dio nekog povratničkog džemata, onda ne zaboravi da doviš za one koji su na bedemima domovine - dodaje Ismail ef. Ćulov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.