STAVOVI

Cenić: Zakoni o Investiciono-razvojnoj banci RS neće zaživjeti

Pojasnila je da bi za to bila potrebna i saglasnost Centralne banke BiH

Facebook

FENA

prije 3 dana

Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić izjavila je danas za Fenu da set zakona koje je jučer usvojila Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) a po kojima Investiciono-razvojna banka RS (IRB) može obavljati unutrašnji platni promet i primati depozite neće zaživjeti.

Pojasnila je da bi za to bila potrebna i saglasnost Centralne banke BiH zbog čega je moguće da taj pokušaj propadne i prije nego što je počeo, iako je resorna ministrica najavila brojne pripreme.

Cenić je istakla da je u toj priči previše nedorečenosti i neusklađenosti s važećim sistemom, te kontradiktornosti i sukoba interesa da bi ikada moglo funkcionisati u praksi.

- Ukoliko bi pokušali to provesti na silu, bez saglasnosti Centralne banke BiH i protiv svih međunarodnih upozorenja, to bi se urušilo jer su oni poznati po tome da ne znaju upravljati finansijama i bankarskim sistemom - navela je Cenić.

Podsjetila je da je politička garnitura koja to pokušava provesti dosad upropastila toliko stvari da će ovo biti samo još jedna u nizu i pritom će još više ljudi završiti na crnoj listi SAD-a.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.