ŽRTVE GENOCIDA

Ramiza Hasanović, amidžična 17-godišnjeg Beriza, za "Avaz": Zlotvori su ubili dijete

U satima pada Srebrenice, s hiljadama drugih, Beriz je preko šume pokušao izbjeći smrt

Ramiza Hasanović. Anadolija

Alen Bajramovic

prije 3 dana

Posmrtni ostaci 14 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine spremni su za ukop na kolektivnoj dženazi koja će biti klanjana 11. jula ove godine u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari.

Narod vikao

Najmlađa žrtva Beriz Mujić imao je samo 17 godina kada je ubijen na prostoru Sućeske kod Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su u maju 2023. na području općine Srebrenica. Posmrtni ostaci 17-godišnjeg Beriza bit će spušteni u mezar pored bratovog. Hazim Mujić ukopan je prije 11 godina.

- Bili su djeca, civili, mladi, nadali se životu. Ideš, a ne znaš gdje ćeš. Mi smo došli u Potočare, pa ne znaš kud odatle. Narod je vikao da ćemo se vratiti kućama, bila je to ogromna halucinacija, da niko pametan nije mogao biti - kaže njihova amidžična Ramiza Hasanović.

Beriz je rođen u bolnici u Zvorniku, a s porodicom je živio u Podgaju, u mjesnoj zajednici Sućeska. U satima pada Srebrenice, s hiljadama drugih, Beriz je preko šume pokušao izbjeći smrt.

- Vidio je da ne može na naš kraj proći, pa se vratio u Sućesku. Tu je hodao još s nekom grupom. Njihov otac Omer nađen je u Liplju kod Zvornika, Hazim na Kaldrmi prema Konjević-Polju, a Beriz u Sućeskoj. Moj suprug je ukopan prvi, kad mezarje nije bilo ni zagrađeno, pa sam našla oca Selima i njega ukopala, pa onda trojicu braće i Berizovog oca Omera - za isti dan su ukopani njih četvorica, to mi je najteža dženaza bila. Onda Hazim, pa sad Beriz... Da mi je neko rekao da ću ih sve pokopati, nešto bih sebi učinila, ne bih ni čekala da me ovo snađe - kaže Hasanović.   

Trojica braće

Najstarija žrtva koja će 11. jula biti ukopana u Potočarima je Hamed (Ibrahima) Salić. Imao je 68 godina kada je u ljeto 1995. godine nestao na području Žepe. Njegovi posmrtni ostaci su u maju 2014. ekshumirani na lokalitetu Slap u Žepi.

- Ove godine će zajedno biti ukopani braća Efendić, Hasib i Ćamil. Oni su na području lokaliteta Baljkovica nestali u ljeto 1995. godine, a njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz različitih grobnica na području Srebrenice - kazala nam je portparol Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić.

Imena žrtava

Hasib (Uzejir) Efendić (64), Ćamil (Uzejir) Efendić (67), Mehmed (Daut) Krdžić (34), Sabrija (Asim) Omić (29), Mušan (Ramo) Šiljković (39), Sakib (Ragib) Harbaš (20), Beriz (Omer) Mujić (17), Ahmet (Ismet) Jašarević (24), Nevres (Mehmed) Salihović (25), Ibrahim (Muharem) Salkić (60), Midhat (Adem) Bašić (22), Hajdin (Kadrija) Mustafić (36), Latif (Arif) Mandžić (31), Hamed (Ibrahim) Salić (68).

I ove godine će se nizati nišan pored nišana s istim prezimenom jer će i ovoga puta brat biti ukopan pored brata, sin pored oca, rođak uz rođaka, pored pet amidžića bit će ukopan i šesti.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.