MOSTAR

Osnovano Vijeće ogranaka Matice hrvatske u BiH

Cilj Vijeća Matice hrvatske u BiH je okupiti ogranke Matice hrvatske iz BiH kako bi zajedničkim snagama ostvarili velike projekte

Vijeće Matice hrvatske. Fena

FENA

8.7.2024

U Mostaru je u ponedjeljak održana utemeljiteljska skupština Udruge ''Vijeće Matice hrvatske'' u Bosni i Hercegovini na kojoj je, za predsjednika Vijeća Matice hrvatske, izabran dr. Damir Zorić.

Cilj Vijeća Matice

Cilj Vijeća Matice hrvatske u BiH je okupiti ogranke Matice hrvatske iz BiH kako bi zajedničkim snagama ostvarili velike projekte od strateškog značenja za Hrvate u BiH, a što pojedinačni ogranci sami nisu u mogućnosti.

Primjer takvog projekta je nastavak izdavanja edicije Hrvatska književnost u BiH u 100 knjiga.

Utemeljiteljskoj skupštini prisustvovao je veliki broj uzvanika iz javnog, znanstvenog i kulturnog života, među kojima i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u BiH akademik Mladen Bevanda, rektor Sveučilišta u Mostaru profesor Zoran Tomić, direktor Hrvatske Pošte Mostar Mate Rupčić, generalni direktor EP HZ HB Drago Bago, direktor HT Eroneta Goran Kraljević, akademik Josip Muselimović, direktor i glavni urednik Večernjeg lista BiH Jozo Pavković te ravnatelj HNK BiH Ivan Vukoja.

Predstavnici utemeljitelja Udruge

Skupštini su nazočili i predstavnici utemeljitelja Udruge iz Ogranka Matice hrvatske u Kupresu predsjednica Ružica Hrnjkaš Živković, iz Matice hrvatske ogranka Grude predsjednik Mario Bušić i iz Matice hrvatske Vitez, potpredsjednik Jakov Križanović.

Utemeljiteljskoj skupštini nazočili su i predstavnici udruga registriranih u Bosni i Hercegovini koje nose naziv ogranaka Matice hrvatske, a sudjelovanjem na Utemeljiteljskoj skupštini svi su stekli status utemeljitelja i osnivača Vijeća Matice hrvatske u BiH i to redom: Ljubo Krmeka iz Matice hrvatske Stolac, Gojko Jelić iz Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg, Ivan Prce iz Ogranka Matice hrvatske Čapljina, fra Ćiril Lovrić iz Ogranka Matice hrvatske Livno, Ljerka Ostojić iz Matice hrvatske Mostar, Željko Vukić iz Matice hrvatske Orašje, Blago Kovač iz Matice hrvatske udruge Posušje i Perica Jukić iz Ogranka Matice hrvatske Žepče.

Utemeljitelji Udruge su složni da Utemeljiteljskom skupštinom Udruge predsjedava Ivica Nuić koji je pozdravio nazočne i zahvalio se na iscrpnom radu i doprinosu kako bi danas svjedočili ovome značajnom skupu koji objedinjuje težnje ka istraživačkom, razvojnom i promotivnom radu Udruge, te promicanju narodnog i kulturnog identiteta s područja umjetničkog, znanstvenog, duhovnog, gospodarskog i javnog života.

Zatim su uvaženi skup pozdravili gosti. Prigodnim riječima obratio se akademik Mladen Bevanda, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Nakon njega pozdravni govor i riječi podrške uputio je profesor Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru.

Odluke o tijelima Udruge

S obzirom na činjenicu potrebe donošenja odluke o tijelima Udruge, nakon izvršenih izbora, sukladno Statutu Udruge, usvojen je prijedlog da se za članove Predsjedništva Udruge imenuje Damir Zorić, predsjednik Predsjedništva Udruge, odnosno predsjednik Udruge i osoba ovlaštena za zastupanje Udruge u pravnom prometu, te Ružica Hrnjkaš Živković, potpredsjednica Predsjedništva Udruge i Jakov Križanović, potpredsjednik Predsjedništva Udruge.

Za Predsjednika Skupštine Udruge imenuje se Ivica Nuić.

Završnu riječ preuzeo je novoimenovani predsjednik Predsjedništva Udruge Damir Zorić te se okupljenima obratio prigodnim riječima. Ukazao je na značaj Matice hrvatske kroz povijest istaknuvši jedinstvo Matice hrvatske kao najstarije hrvatske kulturne ustanove u Hrvatskoj i BiH osnovane 1842. u Zagrebu.

Istaknuo je da su ogranci Matice hrvatske mladice na toj lozi koja raste već 183 godine. Govorio je o ključnim projektima koji bi trebali biti temelj proučavanja i afirmacije hrvatskog identiteta u BiH i na kojima će ova Udruga raditi.

Srdačno je zahvalio na izboru i pozvao sve ogranke na predan rad u ostvarivanju svrhe i ciljeva Matice hrvatske.

Osnivanjem Vijeća Matice hrvatske u BiH stvoreni su preduvjeti za sustavnu skrb i proučavanje kulture hrvatskoga naroda u BiH što su mnogi predstavnici ogranaka i uvaženi gosti ocijenili iznimno važnim događajem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.