GENOCID U SREBRENICI

Predsjednik Generalne skupštine UN-a: Komemoracija je važnija nego ikad zbog retorika podjele koje postaju sve dublje

Kad se netrpeljivost dozvoli da procvjeta to kulminira zvjerstvom koje se ne može shvatiti, rekao je Frensis

Denis Frensis. Screenshot

S. S.

11.7.2024

Predsjednik Generalne skupštine UN-a Denis Frensis govorio je na komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici. On je kazao da je u ovom bh. gradu počinjen najveći zločin na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

- Kad se netrpeljivost dozvoli da procvjeta to kulminira zvjerstvom koje se ne može shvatiti. Uvijek moramo biti budni kad se radi o dehuminizaciji i degradiranju određene grupe jer to vodi ka neizrecivom zlu. Ključno je da se procesuiraju preostali počinioci genocida u Srebrenici. Ne smijemo prihvati pokušaje da se zaboravi ili negira veličina ovog nedjela - rekao je Frensis.

Francis je poručio da negiranje genocida neće dovesti do pravde i mira i da je obaveza svake nacije, bez obzira na njenu udaljenost od Bosne i Hercegovine ili na vlastitu historiju, da poštuje odluke međunarodnih sudova koji donosi pravdu preživjelima i sprečavaju genocide u okvirima njihovih granica.

Istakao je da je komemoracija važnija nego ikad zbog retorika podjele koje postaju sve dublje i glasnije.

- Ona nudi priliku za značajnu društvenu transformaciju, od Evrope do Bliskog istoka. Traženje pravde i istine jedini put ka trajnom miru - zaključio je Frensis.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.