MNOGO TEMA

Badnjević i Magazinović razgovarali o unaprjeđenju zakona i digitalizaciji

Razgovarali i o predloženim izmjenama Zakona o javnim nabavkama

Magazinović i Badnjević. IDDEEA

N. Aj.

18.7.2024

Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BiH) Almir Badnjević održao je sastanak s poslanikom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Sašom Magazinovićem o funkcionisanju Agencije i predloženim izmjenama Zakona o javnim nabavkama.

Dodatno, tema razgovora bila je i potreba za novim Zakonom o elektronskom potpisu, što je identifikovano kao osnova za unaprjeđenje administrativnih procesa u Bosni i Hercegovini.

Magazinović je istakao važnost predloženih izmjena zakona koje bi unaprijedile efikasnost javnih nabavki u zemlji, naglašavajući podršku Agencije u implementaciji ovih promjena.

Izrazio je punu podršku radu Agencije u svim aktivnostima, naglašavajući važnost modernizacije i digitalizacije za unapređenje poslovnog okruženja u BiH.

Ovaj sastanak predstavlja korak ka ostvarenju ciljeva održivog razvoja (SDG) u pogledu jačanja partnerstva između vlasti i organizacija civilnog društva, te unaprjeđenja saradnje u ključnim oblastima.

Dogovoreno je da će daljnje aktivnosti biti usmjerene na konkretne korake ka implementaciji novih zakonskih rješenja, kako bi se osigurala transparentnost i efikasnost u javnim institucijama širom Bosne i Hercegovine.

Te aktivnosti su od značaja i za ispunjenje nekih od 14 prioriteta Evropske unije za BiH, posebno u kontekstu unaprjeđenja institucionalnog okvira, pravne sigurnosti, administrativnih kapaciteta i usklađivanja sa evropskim standardima, saopćeno je iz IDDEEA-e.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.