SUĐENJU ZA ZLOČINE

Stovrag: Udarci palicom po glavi

Čedo Popović je ispričao da je zarobljen 14. februara 1993. na području Čajniča s braćom Brankom i Njegošem Mašićem

Goražde. BIRN BiH

El. T. / BIRN

19.7.2024

Na suđenju za zločine na području Goražda, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da ga je tokom zarobljeništva 1993. Mustafa Stovrag udarao palicom po glavi.

Čedo Popović je ispričao da je zarobljen 14. februara 1993. na području Čajniča s braćom Brankom i Njegošem Mašićem, te još dvije ženske osobe, piše detektor.ba.

Kako je naveo, sprovedeni su u Vojno-istražni zatvor za koji su kasnije saznali da je Zavod za osiguranje imovine i lica (ZOIL).

Svjedok je rekao da su poslije počela saslušanja i ispitivanja, na drugom ili trećem spratu te zgrade, gdje su njega i braću Mašić odvodili zatvorski čuvari.

Ispričao je da je znao da je Emin Imamović bio načelnik zatvora, te da su mu poznati braća Suad i Jusko Močević, a poznavao je i optuženog Stovraga.

Popović je kazao da su tada u kancelariji, u koju su odvedeni na ispitivanje, sjedili Močevići i Asim Dizdarević.

- Sjeo sam tu, onda su počele psovke i maltretiranja… Stovrag ulazi i vadi gumenu palicu iz rukava i počinje da me udara po glavi - naveo je svjedok, te dodao da ga je tada Stovrag pitao ko mu je ubio oca, majku i sestru.

Svjedok je izjavio da je maltretiranje trajalo oko sat vremena, sve dok iz susjedne prostorije nije došao Imamović i rekao: “Dosta je više“. Opisao je da su u podrumu bile zatvorske prostorije, a u prizemlju prijavnica.

- Bilo je tu svega i svačega od strane Vojne policije, šaka ili noga prilikom izvođenja - kazao je svjedok i dodao da su se isto odnosili i prema braći Mašić.

Popović je kazao da je Himzo Selimović preuzeo dužnost od Imamovića, te ga je i on saslušavao.

- Mene je udario šakom i izbacio iz stolice - izjavio je svjedok, te prenio da mu je Selimović tada rekao da ga je morao udariti, jer su ga, kako mu je objasnio, osobe iz drugih prostorija slušale kako se ponaša prema Popoviću.

Selimoviću se u drugom predmetu sudi za zločine nad zarobljenicima na području Goražda.

Svjedok je izjavio je da je razmijenjen 14. jula 1993.

Stovrag je optužen za zločine nad ratnim zarobljenicima počinjene u vojno-istražnom zatvoru Istočno-bosanske operativne grupe u Goraždu.

Braniocu Muhidinu Kapi svjedok je rekao da se ne sjeća koliko ga je puta udario Stovrag. Potvrdio mu je da su ga ispitivali i izvjesni Pelan i Dževad Agović, ali je kazao da se ne može sjetiti kad je to bilo, u odnosu na Stovragovo ispitivanje.

Predsjedavajućoj Sudskog vijeća Minki Kreho je potvrdio da braća Mašić nisu vidjela kako ga Stovrag udara.

Na današnjem suđenju tužiteljica Marijana Čobović je uložila materijalne dokaze među kojima su spisak zarobljenika u vojnom pritvoru, dokumentacija zarobljenih boraca, razmjene i izvod iz kaznene evidencije za optuženog.

Suđenje se nastavlja 13. septembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.