MINISTAR SIGURNOSTI BIH

Nenad Nešić za "Avaz": Vjerujem da su sve procedure ispoštovane, pripadnicima MUP-a Srbije želim dobrodošlicu u BIH i RS

Svi dušebrižnici koji na tome žele da steknu jeftine političke poene, ja ih pozivam da to ne rade, jer su svima u regionu potrebni mir i stabilnost

Nešić: Imamo odličnu saradnju s MUP-om Srbije. Fena

Alen Bajramovic

20.7.2024

Pripadnici MUP-a Srbije od 22. jula do 1. septembra bit će raspoređeni u Banjoj Luci, Trebinju i Foči, nakon što su ministri unutrašnjih poslova RS i Srbije Siniša Karan i Ivica Dačić potpisali memorandum o saradnji dva ministarstva tokom turističke sezone. 

U BiH stiže šest pripadnika MUP-a Srbije, dok će u istom periodu policijski službenici MUP-a RS biti angažirani u Beogradu, Novom Sadu i Zlatiboru.

"Razmjena policajaca"

Da li je za ovakav angažman i ulazak pripadnika policijske agencije susjedne države potrebna saglasnost sa državnog nivoa, pitali smo ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića, koji kaže kako vjeruje da su sve procedure ispoštovane, te da pripadnici MUP-a Srbije dolaze u RS da obezbijede mir i stabilnost.

- Svi dušebrižnici koji na tome žele da steknu jeftine političke poene, ja ih pozivam da to ne rade, jer su i BiH, i RS, svima u regionu, najpotrebniji mir i stabilnost. MUP Republike Srbije je garant mira i stabilnosti. Mogu da kažem da bezbjednosne agencije sa nivoa BiH, koje se nalaze u sastavu Ministarstva bezbjednosti, imaju odličnu saradnju sa MUP-om Srbije. Pripadnicima MUP-a Srbije želim dobrodošlicu u BIH i RS – kazao je Nešić za "Avaz".

Na pitanje da li angažman pripadnika MUP-a Srbije znači da domaće policijske agencije ne mogu osigurati stabilnost i mir, Nešić odgovara da je, ipak, riječ o razmjeni policajaca.

- To je uobičajena praksa svuda u svijetu u toku sezone ljetnjih odmora, tako da ne vidim bilo kakav problem. Mislim da izolacija nikome nije donijela dobro, pa ni MUP-u FBIH. Zato očekujem da i MUP FBiH učestvuje u ovim razmjenama, jer znanje počiva na iskustvu. Zašto ne bi zajednički unaprijeđivali red, stabilnost i mir – dodaje Nešić.

"Doček s cvijećem"

Uvjeren je da će građani Banje Luke, Trebinja i Foče policajce iz Srbije dočekati s cvijećem.

- Svi oni koji kažu da im to izaziva strah ili ne znam šta već, mogu da kažem da se radi o laži. Šta to šest policajaca bilo koje države u svijetu može da promijeni? Ništa – kaže Nešić.

Najava dolaska policajaca iz Srbije podsjetila je na sličnu situaciju sa pozivima MUP-u Srbije da na požarišta u Hercegovini pošalje svoj helikopter, dok se takvi pozivi ne šalju Oružanim snagama BiH iz kojih u svakom momentu nude dvije letjelice koje mogu pomoći u gašenju vatre. 

– Za razliku od dušebrižnika, koji gledaju čiji je helikopter, meni je najbitnije da požari budu ugašeni i da stanovništvo i njihova imovina ne budu ugroženi. Čiji god helikopter dođe on dolazi iz humanitarnih razloga i posipaće vodu. To može da smeta samo onima koji ne žele dobro ni sebi, ni drugima – kaže ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.