GUVERNER POTPISAO PROGLAS

Američka država Merilend proglasila 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici

Ovo je značajna prekretnica na putu ka globalnom priznanju bosanskog genocida objavio je direktor Memorijalnog centra Srebrenica, rekao je Suljagić

Avaz

E. Ć.

20.7.2024

Saradnja između Nacionalne garde Merilenda i Bosne i Hercegovine proširuje se na nove oblasti, uključujući priznavanje historijskih događaja od globalnog značaja.

- Od prošle sedmice, ovo partnerstvo se proširilo i na druga područja našeg odnosa. Guverner Merilend Ves Mur (Wes Moore) potpisao je proglas kojim je 11. juli proglašen Danom sjećanja na genocid u Srebrenici u državi Merilend.

Zahvaljujemo guverneru Vesu Muru i svima koji su uključeni. Ovo je značajna prekretnica na putu ka globalnom priznanju bosanskog genocida objavio je direktor Memorijalnog centra Srebrenica - Potočara Emir Suljagić.

Američka država Merilend proglasila 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Platforma X

Proglašenje Dana sjećanja na genocid u Srebrenici u Merilendu odražava sve veći globalni napor da se prizna i sjeti tragedije koja se dogodila 1995. godine, kada je više od 8.000 Bošnjaka, uglavnom muškaraca i dječaka, ubijeno u genocidu u Srebrenici. 

Ovim činom, guverner Mur i svi uključeni u ovaj proces pokazali su značajnu podršku i solidarnost s narodom BiH.

- Ovo partnerstvo između Merilenda i BiH ne samo da osnažuje odbrambene veze, već također produbljuje kulturne i historijske odnose, promičući razumijevanje i solidarnost između naroda dviju zemalja - dodao je Suljagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.