GRANIČNA KONTROLA

Iz Ureda Delegacije EU u BiH za "Avaz": Novi sistem putovanja donosi veću sigurnost

Prijava i plaćanje će biti mogući isključivo online, za sada nije predviđena mogućnost prijave ili plaćanja lično

Uskoro primjena EES-a na granici s državama EU. Facebook

Meliha Smajkic

5.9.2024

Iz Delegacije Evropske unije u BiH i Ureda specijalnog predstavnika EU za „Avaz“ su pojasnili šta čeka stanovnike naše zemlje kada je u pitanju novi sistem putovanja.

Sedam eura

Naime, od 10. novembra kreće uspostavljanje Entry/Exit sistema (EES) na graničnim prijelazima za putnike iz trećih zemalja, a za iduće ljeto najavljena je implementacija i Evropskog sistema putnih informacija i autorizacije (ETIAS), koji će podrazumijevati da putnici iz zemalja koje imaju bezvizni režim s EU moraju putem interneta aplicirati za dozvolu za ulazak, uz plaćanje takse od sedam eura bankovnom karticom. Sve je ovo izazvalo veliki interes javnosti u BiH.

Portparol Delegacije Evropske unije u BiH i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH Ferdinand Koenig u izjavi za naš list kaže da se očekuje da će ETIAS postati operativan u prvoj polovini 2025. godine.

- Novi sistem putovanja omogućit će efikasnije i brže postupke granične kontrole, manje birokratije, manje kašnjenja za putnike, veću sigurnost, bolju prevenciju neregularnih migracija i općenito efikasniji postupak upravljanja granicama - kaže Koenig.

Naglašava da ETIAS ne uvodi ponovo obaveze slične viznom režimu te da će putnici iz zemalja koje uživaju bezvizni režim prilikom putovanja u EU, uključujući putnike iz BiH, i dalje tako putovati.

- Državljani zemalja izvan Evropske unije, kojima nije potrebna viza za putovanje u zonu Šengena, morat će podnijeti zahtjev za odobrenje prije putovanja, kroz jednostavnu proceduru putem internetske stranice ETIAS-a i/ili aplikacije za mobilne uređaje, te će morati platiti naknadu od sedam eura. Prijava i plaćanje će biti mogući isključivo online, za sada nije predviđena mogućnost prijave ili plaćanja lično. Međutim, osobe mlađe od 18 ili starije od 70 godina će biti oslobođene ovog plaćanja. Nakon dobivanja, odobrenje ETIAS-a važi tri godine ili do isteka roka važenja putne isprave - kaže Koenig.

Kraći boravak

Za EES pojašnjava da je automatizirani informatički sistem za registraciju državljana zemalja izvan Evropske unije koji putuju u svrhu kraćeg boravka, i to svaki put kada prijeđu vanjske granice bilo koje od 29 evropskih zemalja.

- Za potrebe EES-a, „državljani zemalja izvan EU” su putnici koji nemaju državljanstvo bilo koje zemlje Evropske unije ili državljanstvo Islanda, Lihtenštajna, Norveške ili Švicarske. „Kraći boravak” znači do 90 dana unutar bilo kojeg perioda od 180 dana. Navedeni period se računa kao jedinstveni period za sve evropske zemlje koje koriste EES - govori Koenig.

Važna razlika

Naglašava da postoji jedna važna praktična razlika između ETIAS-a i EES-a, koju bi putnici trebali znati.

- ETIAS zahtijeva određeni postupak putnika prije putovanja i predstavlja preduvjet za prelazak granice u zonu Šengena. EES, s druge strane, registrira i verificira putnika kada pristupi postupku granične provjere i ne zahtijeva nikakvu radnju od putnika prije putovanja. Nijedan od dva sistema ne oslobađa putnika obaveze ispunjenja drugih općih i posebnih uvjeta za ulazak u Evropsku uniju, definiranih Šengenskim zakonikom o granicama - zaključuje Koenig.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.