AVAZOV INTERVJU

Benjamina Karić: Laž je da Severina košta 800.000 KM, cijelu opsadu sam kao dijete bila u Sarajevu

U ovom tekstu, u direktnom prijenosu, pratite najzanimljivije izjave iz intervjua

Benjamina Karić. Avaz TV

6.9.2024

U novom "Avazovom" intervjuu gostovala je Benjamina Karić (SDP), gradonačelnica Sarajeva. 

U razgovoru s urednikom i voditeljem Evelinom Trakom, govorila je o brojnim aktuelnim temama, od kandidature za načelnicu Općine Novo Sarajevo, pa do dočeka Nove godine u glavnom gradu BiH. 

Komentirala je i postavljanje dijamanta na Baščaršiji, njegovom uklanjanju, osudama javnosti i kolega da je populista, "lajkonačelnica", brutalnim napadima Amira Grosa Kabirija, predsjednika Abraham grupe i izvršnog direktora Aluminija na nju i njenu porodicu, planovima ukoliko bude na čelu Općine Novo Sarajevo, projektima koje je realizirala na čelu Grada Sarajeva. 

Prokomentirala je i obilježavanje na pijaci Markale, kada se odavala počast žrtvama ubijenim od četničkih granata. 

U ovom tekstu, u direktnom prijenosu, pratite najzanimljivije izjave iz intervjua.

1' - Velika čast mi je bila služiti svom gradu, svom Sarajevu. Ove prethodne tri i po godine su za mene bile samo najljepše iskustvo za mene kao Sarajku, ali prije svega kao dijete Grbavice, kao dijete Novog Sarajeva. Kada sam rekla da sam dijete Grbavice, ja sam odrasla na Grbavici. Najljepši period svog života sam provela na Grbavici. 

3' - Gospodin Bogić Bogićević mi je puno pomogao svojim savjetima i nadam se da sam uspjela ovaj mandat uraditi časno, da moji sugrađani budu zadovoljni. Ali uvijek to može bolje, tako da i ja tražim u svemu onome što radim, šta je moglo bolje. 

4' - Uvijek sam se trudila da svaki projekat koji sam radila da bude za ljepše lice našeg Sarajeva. Ponosna sma na promociju grada Sarajeva. Prvi put u historiji gradonačelnik Rima je došao u Sarajevo. Gradonačelnica Pariza nam je poslala sjajne poruke uoči ljetne olimpijade. Trudila sam se da Sarajevao predstavim u što ljepšem svjetlu. 

6' - Iako Grad Sarajevo nema puno nadležnosti, mi smo se trudili da ispunjavamo što više zahtjeva naših građana i potrudili smo se da u skladu s našim mogućnostima realiziramo što više projekata u skladu s našim budžetom. Projekat na koji smo itekako ponosni je izgradnja novog pješačkog mosta u Općini Novo Sarajevo. 

8' - Volim da vrijedno radim i da predstavljam rezultate našim sugrađanima. Možda je bilo neobično kada je neko potpuno transparentan. Smatram da je to jedini ispravan način. To nije populizam, to je vrijedan rad. 

9' - Rođena sam 1991. godine. Za moj prvi rođendan je počela opsada Sarajeva. I ja sam zapravo čitav period opsade provela na prvoj liniji. Imala sam 4 godine kada je granata pala na jedan dio naše zgrade, kada je zapaljen stan u kojem sam u tom trenutku bila sa bakom. Ja sam dijete opkoljenog Sarajeva. Sve komšije, svi sugrađani me pamte po osmijehu. Ja se uvijek smijem.

11' - Mi možemo reći da nismo političari, svi mi koji se nalazimo na funckijama mi jesmo političari. Nekada razmišljamo srcem. U slučaju protesta kada se dogodio zločin u Gradačcu, ja sam razmišljala srcem. Ja sam prije svega, žena, majka, Sarajka pa tek onda gradonačelnica. Kada se desio femicid u Gradačcu i kada sam vidjela da izostaje reakcija javnosti, ja sam sama sebi rekla "Benjamina digni glas". Nisam razmišljala da li smo ili ne vlast. Reagirala sam kao žena. 13.000 ljdui je izašlo na ulicu na poziv da zajedno dignemo glas protiv nasilja. 

13' - Nije istina da će nastup Severine koštati 800.000 KM. Meni je žao što tako jedna lijepa priča kao što je doček Nove godine u Sarajevu koristi u političke svrhe. Iako mogu razumjeti, jer je izborna godina. Dakle, mi smo 2024. godine za doček, imali jednu noć, pjevali su sarajevski bendovi i organizacija i doček je košta oko pola miliona KM. Prema podacima Poreske uprave i prema ostalim statistikama, prihodi od novogodišnjih praznika, su bili oko 150 miliona KM. Ovo govorim da znamo da se doček treba posmatrati kao jedna investicija. 

15' - Svjesna sam da imamo većih problema gdje trebamo uložiti novac, ali ne smijemo zanemariti ni doček Nove godine. Dakle, nije istina da nastup Severine košta 800.000 KM, to je podatak koji je i mene šokirao. Ali to je spin i nesitina. U videu na 15. minuti pogledajte objašnjenje gradonačelnice o dočeku Nove godine. 

18' - Je li tačno da ste iz budžeta Grada Sarajeva finansirali fasadu na zgradi u kojoj imate stan? To je velika laž! Apsolutna neistina. U trenutku kada je popravljena fasada na toj zgradi, taj stan se nije ni prodavao. Objašnjenje gradonačelnice pogledajte u videu na 18. minuti. 

20' - Otac me je naučio da postoje samo dobri i loši ljudi. Nikada ne dopuštam da politika bude ta koja će određivati s kim ću popiti kafu i skim ću se družiti. 

21' - Želim da Općina Novo Sarajevo bude najljepša Općina u Sarajevu. Općinu Novo Sarajevo treba očistiti, urediti, srediti. Fasade treba rekonstruisati. Sramota je da u 21. stoljeću postoje padinski dijelovi koji imaju problema sa kanalizacijom, sa vodom. Treba da ima nove škole, nove vrtiće, želim da moji sugrađani budu sretni. 

24' - Da li se morao dijamant postaviti na Baščaršiju? Jako je važno osluškivati glas javnosti. Treba grešku priznati i ispravit ije. Ovo je bio jedan lijep gest firme iz Visokog. Činjenica je da se sam dijamant nije uklopio u ambijent Baščaršije, tako da sam poslušala svoje sugrađane i makli smo ga. Prihvatamo kritike, ovo jeste bio mali primjer, ali zašto ne poslušati naše sugrađane. 

28' - Kako ste došli u sukob sa Kabirijem? Postoje pitanja oko kojih nikada ne smije biti ni taktiziranja ni dvojbe kada je u pitanju stav. Nisam dozvolila da se ploča na Vijećni ni skloni niti da se tekst promijeni. Kao dijete opkoljenog Sarajeva, kakva bih ja to bila osoba, političar da živim na ono što se događa u Palestini? Ne postoji stvar na svijetu zbog koje bih ja šutila. Javno sam dala podršku palestinskom narodu više puta, i opet ću, to što se nekome to ne sviđa to je njegov problem. 

31' - Sigurna sam da se učenje, ulaganje u obrazovanje uvijek isplati. Ja sam dokaz za to. Ja nisam dijete bogatih roditelja. Trudila sam se da moji roditelji budu ponosni, da dam svoj maksimum. Studirala sam dva fakulteta. 

32' - Pogledajte šta gradonačelnica Benjamina Karić misli o Nerminu Nikšiću, Irfanu Čengiću, Denisu Bećiroviću, Aljoši Čampari i Rami Isaku. 

Besplatno se pretplatite na YouTube kanal Avaz TV.

Intervju sa Benjaminom Karić možete slušati i na streaming platformama: Spotify, Apple Podcast, Deezer, Soundcloud i Patreon.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.