NJUJORK

Konaković na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana

Ministar Konaković je tom prilikom istaknuo da je grupa „Prijatelji Zapadnog Balkana“, format od izuzetnog značaja za zemlje kandidatkinje za EU

Detalj sa sastanka. Fena

E. T.

prije 19 sati 20 minuta

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvovao je 23. septembra 2024. godine na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana i zemalja grupe „Prijatelji Zapadnog Balkana“, koji je održan na marginama 79. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Ministar Konaković je tom prilikom istaknuo da je grupa „Prijatelji Zapadnog Balkana“, format od izuzetnog značaja za zemlje kandidatkinje i europsku budućnost regije, s obzirom da je riječ o skupini članica EU koje se zalažu za ubrzavanja pristupanja Zapadnog Balkana EU. Izvijestio je o napretku naše zemlje na europskom putu naglašavajući da odluka Europskog vijeća o otvaranju pregovora o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom u martu ove godine predstavlja novu europsku epohu za BiH. Ocijenio je da je stjecanje punopravnog članstva u Europskoj uniji jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih prioriteta Bosne i Hercegovine, oko kojeg postoji opći politički konsenzus svih političkih subjekata u našoj zemlji. Informirao je da je Bosna i Hercegovina trenutno u pripremnoj fazi pristupnih pregovora za članstvo u EU – screening procesu, kao dio analitičkog ispitivanja pravne stečevine te da slijedi proces imenovanja pregovaračkog tima, odnosno imenovanja glavnog pregovarača za BiH. Naglasio je da su odobrenje pregovaračkog okvira i određivanje datuma prve Međuvladine konferencije od ključne je važnosti za Bosnu i Hercegovinu i njen daljnji put ka punopravnom članstvu u EU. Podsjetio je da je BiH u potpunosti uskladila vanjsku politiku s vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije te će tako nastaviti i u budućnosti.

Kada je riječ o Planu rasta, ministar je kazao da je BiH informirala Europsku komisiju o nivou usaglašenosti Reformske agende, gdje još dvije preostale mjere ostaju obaveza za našu zemlju. Izrazio je nadu da će BiH uspjeti nastaviti integracijski proces i iskoristiti finansijsku potporu koja je ključna za provedbu reformi i razvojnih inicijativa navedenih u Planu rasta za Zapadni Balkan.

U kontekstu regionalne saradnje, ministar Konaković se osvrnuo na značaj Berlinskog procesa u proteklih 10 godina i njegov pozitivan utjecaj na regiju.

Inicijativu grupe „Prijatelji Zapadnog Balkana“ su 2023. godine pokrenule Austrija, Hrvatska, Češka, Grčka, Italija, Slovačka i Slovenija, kako bi se ubrzalo pristupanje EU i integracija ovog regiona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.