OTKRIVAMO

Utvrđena brojna kršenja pravila: CIK kaznio stranke s pola miliona KM

Listu političkih subjekata s najvećim ukupnim iznosima kazni predvodi SNSD s 85.000 KM, slijedi PDP-a sa 72.500 maraka

Pojedinačni iznosi kazni variraju od 3.000 do 20.000 KM. Avaz

Alen Bajramovic

prije 10 sati 40 minuta

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je od 20. maja do petka, 27. septembra, političkim subjektima i kandidatima na oktobarskim lokalnim izborima izrekla novčane kazne u ukupnom iznosu od 490.000 KM!

Do ove sume došli smo zbrajanjem pojedinačnih iznosa kazni iz evidencije CIK-a te iznosa kazni iz odluka objavljenih u četvrtak i petak. Mnoge kazne odnose se i na preuranjenu kampanju.

Zločinac Mladić

Pojedinačni iznosi kazni variraju od 3.000 do 10.000 KM (SDA), ili 12.000 KM (SNSD), a CIK je u petak saopćio i odluku o najvećoj kazni u dosadašnjem toku kampanje u iznosu od 20.000 KM. Kaznu je zbog širenja govora mržnje i veličanja ratnog zločinca Ratka Mladića dobio Vlado Sladoje, kandidat PDP-a za načelnika Kalinovika, koji se na predizbornom plakatu fotografirao u vojničkoj uniformi.

Na listi sankcioniranih su i stranke u vlasti, kao i one u opoziciji. Prema nekompletnim podacima CIK-a, listu političkih subjekata s najvećim ukupnim iznosima kazni predvodi SNSD s 85.000 KM, a u stopu ga prati PDP sa 72.500 KM. SDA je kažnjena s ukupno 59.000 KM, SDP sa 47.500, dok HDZ treba platiti 23.000 KM.

Govor mržnje

Iz CIK-a su u petak naglasili da se govor mržnje neće tolerirati te da se zabrane ne odnose samo na period izborne kampanje, već na cijeli izborni period.

- Centralna izborna komisija BiH ima ovlaštenja da izrekne novčane kazne do 30.000 KM, ali i da ukloni ime kandidata s kandidatske liste, kao i da poništi ovjeru učešća na izborima političkog subjekta. Koja će od navedenih sankcija biti izrečena, zavisi od težine učinjenog prekršaja, kao i učestalosti - upozorili su.

CIK nastavlja dalje

Svi podaci o tome koliko će stranke morati platiti zbog nepoštivanja pravila za sada su preliminarni i nekompletni, jer CIK nastavlja raditi punom parom, a na njene odluke omogućeno je i pravo žalbe.

Konačan izvještaj o predizbornoj kampanji, ali i novčanim kaznama, CIK BiH će saopćiti na konferenciji za novinare dan uoči početka predizborne šutnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.