LOKALNI IZBORI

U birački spisak u Banjoj Luci upisano 189.527 birača s pravom glasa za lokalne izbore

Odbijeni su jer su se pojavljivali i kao članovi biračkih odbora ili su kandidovani ispred dvije političke stranke

Banja Luka. Fena

FENA

prije 10 sati 14 minuta

U birački spisak na području grada Banja Luka upisano je ukupno 189.527 birača s pravom glasa za lokalne izbore koji će u Bosni i Hercegovini biti održani u nedjelju, 6. oktobra.

Dubravko Malinić, predsjednik Gradske izborne komisija Banja Luka, za Fenu kaže da je od ukupnog broja birača njih 221 registrovano za glasanje poštom.

Po njegovim riječima, u nedjelju treba da bude otvoreno 262 biračka mjesta na području teritorije Grada Banja Luka, a ne teren će ići 25 mobilnih timova.

Broj registrovanih političkih subjekata na predstojećim izborima za gradski nivo vlasti je 32. Za gradonačelnika Banje Luke se bore četiri kandidata, a za odbornike Skupštine Grada ima ukupno 529 kandidata na listama.

Gradska izborna komisija je zaprimila 5.915 zahtjeva za akreditovanje posmatrača na izborima, a akreditovano je njih 5.691, odnosno, odbijeno je 294 zahtjeva političkih subjekata.

-Odbijeni su jer su se pojavljivali i kao članovi biračkih odbora ili su kandidovani ispred dvije političke stranke. To je zabranjeno - objašnjava Malinić.

Ovi lokalni izbori organizuju se u skladu sa izmjenama Izbornog zakona BiH koje su stupile na snagu ove godine. Ove zakonske izmjene donese novine i za same glasače.

-Sa stanovišta glasača je najveća razlika u tome što birači više ne mogu u okviru jednog političkog subjekta da daju više od tri pojedinačna glasa. Mogu, ali takvi glasovi se više neće brojati već će samo pripasti tom političkom subjektu. Pojedinačni glasovi mogu da budu validni samo ako se glasa za najviše tri pojedinačna kandidata u okviru jednog političkog subjekta - objasnio je Malinić.

Biračka mjesta u nedjelju, 6. oktobra otvaraju se u 7, a zatvaraju u 19 časova.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.