LOKALNI IZBORI

Evo kako bi trebao izgledati raspored mandata u Mostaru: HDZ BiH u porastu, koalicija oko SDA 11, a "Grade moj" tri mandata

Hrvatska republikanska stranka (HRS) zadržat će svoja tri mandata

Mostar. Avaz

Meliha Smajkic

5 sati

Prema do sada obrađenim podacima sa biračkih mjesta HDZ BiH će u Gradskom vijeću imati 14 mandata, što je za jedan više u odnosu na rezultate s prošlih izbora.

Hrvatska republikanska stranka (HRS) zadržat će svoja tri mandata, Hrvatska lista za jug, kao novi politički subjekt dobija jedan mandat, kao i HDZ 1990 mandat .Na taj način stranke s hrvatskim predznakom dolaze do 19 ruku u Gradskom vijeću i sigurnog gradonačelnika.

Kada je riječ o probosanskom i probošnjačkom bloku, „Koalicija za Mostar“, predvođena Strankom demokratske akcije (SDA), a u kojoj su BPS i BH Zeleni osvojila je 11 mandata, što je na nivou prošlih lokalnih izbora.

Koalicija „Grade moj“ u kojoj su DF, NES, PMP i S BiH dobija tri mandata, a koalicija stranaka trojke predvođene SDP-om, osvojila je dva mandata.

Prema preliminarnim brojkama, SNSD je ostao bez mandata u Gradskom vijeću Mostara. U Mostaru se i gradonačelnik bira indirektno i biraju ga vijećnici nakon konstituiranja novog saziva Gradskog vijeća.

Za izbor novog gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina u Gradskom vijeću, odnosno 24 vijećnika. Ako nakon dva izborna kruga nijedan od kandidata ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu, u posljednjem krugu dovoljna je natpolovična većina, odnosno 18 vijećnika.

Tako je već sada jasno da će se gradonačelnik birati u trećem krugu s potrebnih 18 ruku te će HDZ BiH, vjerovatno, podršku svom kandidatu tražiti u bloku hrvatskih stranaka ili, pak, kod potencijalnih koalicionih partnera iz bošnjačke kvote.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.