REAKCIJE

SDA: Sramotno poređenje Alije Izetbegovića s ratnim zločincima, Šmit duguje objašnjenje

Ratko Mladić je ratni zločinac pravomoćno osuđen na doživotni zatvor, navode iz SDA

Saopćenje SDA. Fena

FENA

prije 8 sati 34 minute

 Stranka demokratske akcije (SDA) ocijenila je skandaloznom izjavu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da su podjednak problem fotografije u udžbenicima Ratka Mladića i Alije Izetbegovića, navodeći da je nedopustivo ova dva imena spomenuti u istoj rečenici i izjednačavati u bilo kojem kontekstu.

Kako navode SDA u saopćenju za javnost, Ratko Mladić je ratni zločinac pravomoćno osuđen na doživotni zatvor pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge teške oblike ratnih zločina i zauvijek će ostati tako upamćen.

-S druge strane, Alija Izetbegović je bio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, države koja se branila od agresije, vrhovni komandant njene časne armije i lider koji je i u najtežim ratnim vremenima insistirao na poštivanju međunarodnih konvencija, zaštiti civilnog stanovništva, ljudskih prava i demokratskih vrijednosti - poručuju iz SDA.

Izetbegović je zbog toga, između ostalog, dobitnik dviju prestižnih međunarodnih nagrada za doprinos demokratiji te ga je španski list "El Mundo“ 1995. proglasio za svjetsku ličnost godine. Sve ovo, navodi SDA, sigurno zna i Christian Schmidt i zbog toga je posebno uvredljiva njegova izjava u kojoj izjednačava ovakve dvije ličnosti.

- Nakon suspenzije Ustava i isključivanja bošnjačkog potpredsjednika FBiH iz procesa formiranja vlasti, Bošnjacima i bosanskim patriotama se sada poređenjem njihovih velikana sa ratnim zločincem pokušava oduzeti i ono što im je najsvetije – čast i obraz. To nećemo dopustiti. Dobro i zlo, istina i laž, ne mogu se izjednačiti bez obzira na nepravične kalkulacije dijela međunarodne zajednice u BiH. Pravda i istina su neophodan preduslov za uspostavljanje trajnog mira u Bosni i Hercegovine i regionu - ističe SDA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.