CRNA HRONIKA

Izrečena presuda Gavrilu Bjelici iz Bileće: Izgubio nogu u eksploziji bombe, osuđen za planiranje otmice

Privođenje Gavrila Bjelice prije ranjavanja

Piše: O. MATAVULJ

27.1.2018

Gavrilo Bjelica (50) iz Bileće osuđen je u Okružnom sudu u Banjoj Luci na godinu zatvora, jer je bio član zločinačkog udruženja odbjeglog Miljana Vujovića iz tog grada.

Ukrali vozilo

Bjelica je proglašen krivim da je s ranije osuđenim Đorđem Radmilovićem (16 mjeseci), Srđanom Dendom (13 mjeseci) i jednom nepoznatom osobom bio član zločinačkog udruženja koje je organizirao Miljan Vujović, a koje je planiralo izvršenje teških krivičnih djela.

Zločinačka organizacija odgovorna je za ubistvo Petra Bajčetića, vlasnika kafića NN u Bileći, kome je 19. septembra 2016. godine pucano u glavu. No, Bjelica nije učestvovao u ubistvu nego u, kako se navodi u presudi, planiranju otmice i iznude.

Sutkinja Snježana Kudrić rekla je da je tokom suđenja u potpunosti dokazano da su se članovi zločinačkog udruženja sastajali i boravili u napuštenoj kući Stojana Nosovića na putu Bileća - Gacko kako bi planirali iznude i otmice.

- Za te potrebe nabavili su automobil Audi A4, koji je ukraden, i na njega su postavljene ukradene tablice, a koji je pronađen napušten 19. septembra nakon ubistva Bajčetića. Nabavili su i kombinezone s natpisom SIPA, fantomke, lisice, vezice i druge predmete pogodne za izvršenje krivičnih djela - rekla je Kudrić.

Ona kaže da Sud nije prihvatio tvrdnje Bjelice da se on slučajno zatekao u toj kući te da nije znao da su planirali ubistvo Bajčetića.

Pokušaj likvidacije

Gavrilo Bjelica je 14. septembra prošle godine teško ranjen u eksploziji bombe podmetnute pod njegov automobil Brilliance. Bomba je žicom bila vezana za točak i, kad se vozilo pokrenulo, došlo je do eksplozije, u kojoj je Bjelica ostao bez lijeve noge. Za taj zločin niko još nije uhapšen niti osumnjičen.

Bjelica: Nemam veze s ubistvom  

- Bjelicina izjava da je čuo da su pričali o otmici poslovnog čovjeka, pokazuje da je on znao da su planirali vršenje krivičnih djela. To potvrđuje i telefon koji je od njega oduzet, kao i njegovi DNK tragovi, koji su pronađeni u kući u kojoj su se sastajali - istaknula je Kudrić.

Bjelica je za "Avaz" rekao da će se žaliti na presudu.

- Nemam nikakve veze s ubistvom Bajčetića i to i ova presuda dokazuje - rekao je Bjelica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.