UZNEMIRENJE JAVNOSTI

Za 46-godišnjaka koji se sumnjiči za spolni odnošaj s nemoćnom osobom bit će zatražen pritvor

Nakon prijave nestanka 14-godišnje djevojčice iz Konjica, R.D. s njom pronađen u stanu u Mostaru

Tužilaštvo HNK: Zbog osjetljivosti slučaja bez detalja. Avaz

Meliha Smajkic

5.9.2024

Iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona danas će zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo spolni odnošaj s nemoćnom osobom prema Općinskom sudu Mostar uputiti prijedlog za određivanje pritvora prema R.D. (46) iz Zenice, nastanjenom u Sarajevu.

Kako nam je potvrđeno iz Kantonalnog tužilaštva u Mostaru prijedlog za pritvor prema osumnjičenom bit će zatražen jer postoji osnovana bojazan da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak i jer naročite okolnosti ukazuju da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke.

Također, prijedlog za određivanje pritvora bit će zatražen i iz razloga jer naročite okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo ili da će učiniti krivično djelo kojim prijeti, a za koja se može izreći kazna zatvora od najmanje tri godine ili teža.

Osumnjičeni R.D. je sinoć ispitan u Tužilaštvu HNK, međutim, zbog osjetljivosti slučaja i zaštite žrtve iz ove pravosudne institucije nam nisu mogli dati više detalja.

Podsjetimo, radi se o muškarcu koji je uhapšen u ponedjeljak navečer na području Mostara, a s kojim je u stanu pronađena 14-godišnja djevojčica iz Konjica, čiji je nestanak prijavila njena nena, kao staratelj, u mjestu Čelebići.

Nakon cjelodnevne potrage i informacije o tome da je uposlenica trgovine u Čelebićima vidjela da ulazi u automobil Ford Focus, u slučaj su se uključili i pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP- HNK, koji su u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) locirali automobil u Mostaru, u naselju Avenija, a potom i stan u kojem su pronašli R.D. i 14-godišnjakinju, inače, osobu s posebnim potrebama. Ovaj događaj je izazvao veliko uznemirenje javnosti.

Nakon hapšenja,R.D. je priznao počinjenje djela koje mu se stavlja na teret, kako je to izneseno na pres-konferenciji u srijedu u MUP-u HNK, a na kojoj je, također, rečeno da su njih dvoje ostvarili kontakt preko društvenih mreža.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.