GLOBUS

Četiri sata ga dijelilo od smrti: Prije 16 godina osuđen na smrtnu kaznu zbog ubistva, pred pogubljenje se pojavili novi dokazi

Avaz.ba

24.8.2017

Nepuna četiri sata prije nego što je trebalo da se izvrši smrtna kazna nad Marcellus Williamsom, čovjekom koji je osuđen zbog ubistva novinarke u St. Louisu 1998. godine, guverner Misurija hitno je zaustavio ubrizgavanje smrtonosne injekcije. 

Advokati osuđenika prethodno su sudu dostavili DNK dokaze, koji navodno dokazuju njegovu nevinost.

U presudi iz 2001, kojom je osuđen na smrtnu kaznu, navodi se da je novinarki nanio 43 uboda nožem pošto ga je uhvatila u provali.

- Smrtna kazna je najteža, konačna kazna. Zbog toga je izrazito važno da se krivica nedvosmisleno dokaže - izjavio je guverner Misurija Eric Greitens. On je zahtijevao formiranje istražne komisije koja će analizirati nove dokaze, na osnovu kojih će se prvobitna presuda osporiti ili potvrditi.

Prethodno je 200.000 ljudi potpisalo peticiju u kome traže od Greitensa da se umiješa. Analiza DNK će pokazati da li tragovi na nožu kojim je počinjen zločin potiču od Williamsa ili nepoznate osobe.

- DNK nalazi dokazuju da je nevin - izjavio je Williamsov advokat Kent Gibson, a javni tužilac Bob McCulloch tvrdi da već ima dovoljno dokaza da Williams bude osuđen, te da ne postoji mogućnost da je nevin.

Vrhovni sud Misurija je još 2015. odložio Williamsovo pogubljenje kako bi se omogućila nova istraga. Pošto su objavljeni rezultati, sud nije poništio odluku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.