SVIJET

Globalna kampanja: Hoće li Šakira otkazati koncert u Izraelu?

Telegraf.rs

31.5.2018

Korisnici društvenih mreža pokrenuli su globalnu kampanju kako bi izvršili pritisak na pjevačicu Šakiru (Shakira) da otkaže svoj prvi koncert u Tel Avivu, koji je planiran za 9. juni.

Oni su objavili i fotografije izraelskih kršenja prava mirnih palestinskih demonstranata, upozoravajući da se time njeno ime povezuje s aparthejdom i postupcima okupatora.

Šakira nije jedina pjevačica na koju se vrši pritisak zbog koncerta. Nastupe u Tel Avivu ranije su otkazali pevačica Lordi, Stivi Vonder (Stevie Wonder), Karlos Santana (Carlos Santana) i Lorin Hil (Lauryn Hill)

Kampanja za bojkot Izraela pokrenula je hešteg #DontEntertainOccupation, tražeći od Šakire da otkaže koncert u Tel Avivu, samo nekoliko dana prije održavanja godišnjeg Međunarodnog festivala pirinča na sjeveru Libana, koji će ove godine otvoriti ta kolumbijska pjevačica libanskog porijekla. 

Korisnici društvenih mreža podjelili su fotografije koje prikazuju izraelska kršenja prava Palestinaca, ističući kako sam tajming održavanja koncerta šalje pogrešnu poruku, pogotovo nakon nedavnih napada izraelske okupacijske vojske na hiljade mirnih palestinskih demonstranata.

Oni su još podsjetili Šakiru na njene ranije izjave pred Ujedinjenim narodima o pravima djece u ratnim zonama. 

Američka organizacija "Jevrejski glas za mir" (JVP) pozvala je aktiviste širom svijeta da potpišu međunarodnu peticiju kako bi se izvršio pritisak na Šakiru da otkaže koncert.

Umjetnici, pisci i akademici osudili su bojkot Izraela, nazvavši ga neefikasnim i selektivnim. Noam Čomski (Noam Chomsky), pristalica Palestine, rekao je da je opći bojkot Izraela - poklon za izraelske ekstremiste i njihove američke pristalice.

I mnogi drugi umjetnici, uključujući sastav Metalika (Metallica), Madonu (Madonna), Eltona Džona (Elton John), Rijanu (Rihanna) ignorirali pritisak i posljednjih godina nastupili u Izraelu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.