DIPLOMATIJA

Majk Pompeo: Vašington u odnosima s Moskvom treba biti fleksibilan, s puno samopouzdanja

Mike Pompeo

Srna

26.6.2018

Vašington bi trebao biti "pun samopouzdanja, ali fleksibilan" u odnosima s Rusijom i trebao bi prepoznati područja zajedničkog interesa, izjavio je državni sekretar SAD Majk Pompeo (Mike Pompeo).

- To je izazov za državnog sekretara, da prepozna područja gdje možemo raditi zajedno, a da se u isto vrijeme Amerika zaštiti od najgorih dijelova aktivnosti tih vlada - izjavio je Pompeo. 

Napomenuo je da je u posljednjih više od deset godina vanjska politika SAD fokusirana na borbu protiv terorizma i na borbu za prevlast, što je, prema mišljenju američkog diplomate, još važnije, prenijeli su mediji.  

Pompeo je naglasio da je geopolotika sve više definirana neslaganjima sa svjetskim silama kao što su Kina i Rusija i da je za izbjegavanje ozbiljnijih sukoba s Kinom potrebno da i jedna i druga zemlja cijene dugoročne interese obje strane.

Pompeo je prošle sedmice izjavio da bi se predsjednik SAD Donald Tramp mogao uskoro sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, nakon što se sutra u Rusiji sastanu američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Džon Bolton (John Bolton) i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.