SUĐENJE ZA OPOZIV

Senat istražuje Trampov telefonski poziv usred upada huligana u Kapitol

Ova vijest se pojavila nekoliko sati prije nastavka suđenja bivšem predsjedniku

Tramp: Pa, Kevine, te ljude više brinu izbori nego vas. Arhiva

H. J. I. / Index.hr

13.2.2021

Američki Senat, koji je danas trebao privesti kraju suđenje Donaldu Trampu za poticanje pobune, iznenada je odlučio izvesti svjedoke nakon što je jučer navečer objavljeno da je Tramp u toku napada na Kongres republikanskom kongresnom čelniku rekao da napadače više brine njegov izborni poraz nego zastupnike.

Bivši američki predsjednik Donald Tramp kazao je telefonom, u toku smrtonosnog napada njegovih pristaša na Kongres 6. januara, republikanskom vođi u Zastupničkom domu Kevinu Mekarthiju (McCarthy) da huligane više brine njegov izborni poraz nego zastupnike, kazala je republikanska zastupnica Herera Bjutler (Herrera Beutler).

Vijesti o tom telefonskom pozivu pojavile su nekoliko sati prije nego što se suđenje Trampu trebalo nastaviti u subotu pred Senatom podijeljenim oko pitanja treba li bivšeg predsjednika proglasiti krivim za pobunu.

Tražili odobrenje za pozivanje svjedoka o opozivu

Nakon te vijesti nekoliko demokratskih senatora pozvalo je demokratske zastupnike koji služe kao tužitelji da traže odobrenje da se pozovu svjedoci koji mogu pružiti detalje o tom telefonskom pozivu.

Veći dio suđenja proteklih dana usmjerio se na to koliko je Tramp znao o postupcima svojih pristalica koji su upali u Kongres nastojeći spriječiti zastupnike oba doma da potvrde izbornu pobjedu Džoa Bajdena (Joe Biden) na američkim predsjedničkim izborima u novembru prošle godine.

Herera Bjutler, jedna od deset republikanaca koji su prošlog mjeseca u Zastupničkom domu glasali s demokratima da se potvrdi optužnica protiv Trampa, prisjetila se u petak navečer detalja telefonskog razgovora Trampa i Mekarthija.Nju demokrati žele pozvati za svjedokinju.

-Pa, Kevine, te ljude više brinu izbori nego vas-, citirala je Bjutler Trampa. Po njoj je Tramp isprva negirao da su njegove pristalice umiješane u napad tvrdeći da je kriva rulja iz redova ljevičarske Antife, što je kao lažnu tvrdnju Mekarthi odbacio.

Nije poznato hoće li Trumpovi advokati zvati svjedoke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.