KORONAVIRUS

Mađarska tvornica se priprema za proizvodnju kineske vakcine

Mađarska je namijenila 55 milijardi forinti (193 miliona dolara) za izgradnju postrojenja kojim bi Mađarska trebala biti samodostatna u proizvodnji vakcina od kraja 2022. godine

Proizvodit će se i lokalne vakcine. EPA

A. Ka.

31.5.2021

Planirana mađarska tvornica vakcina bit će opremljena za proizvodnju kineskih vakcina protiv koronavirusa, kao i za lokalne vakcine, rekao je danas mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u Kini.

Szijjarto je to najavio nakon razgovora s kineskim kolegom Wang Yijem i dodao da će sporazum predstavljati veliku stratešku prednost za Mađarsku, prenijela je mađarska novinska agencija MTI. Mađarska je jedina članica Evropske unije koja vakciniše stanovništvo kineskim Sinopharmom, a odobrila je i rusku vakcinu Sputnjik V. Ni jednu od tih vakcina nije odobrio medicinski regulator bloka 27 članica.

Vlada premijera Viktora Orbana u decembrz je najavila da planira izgraditi tvornicu vakcina.


Mađarska je namijenila 55 milijardi forinti (193 miliona dolara) za izgradnju postrojenja kojim bi Mađarska trebala biti samodostatna u proizvodnji vakcina od kraja 2022. godine, objavio je MTI. Zemlja s 10 miliona stanovnika dosad je vakcinisala 5.146.949 ljudi, od kojih je više od 3.6 miliona primilo dvije doze, objavila je vlada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.