U 94. GODINI

Nakon duge bolesti preminula Gertruda Presburger koja je preživjela Holokaust

Bila je kćerka stolara, a njena porodica je iz judaizma prešla u katoličanstvo ranih 1930-ih. Međutim i pored toga su bili žrtva nacista

Presburger se vratila u Beč poslije rata. twitter

E. Ć.

1.1.2022

Gertruda Presburger (Pressburger), koja je preživjela Holokaust, a postala poznata tokom predsjedničke kampanje u Austriji 2016. godine umrla je danas u 94. godini.

Presburger je umrla nakon duge bolesti, izjavila je njena porodica za austrijske medije. 

Ona je rođena i odrasla u Beču. Bila je kćerka stolara, a njena porodica je iz judaizma prešla u katoličanstvo ranih 1930-ih. Međutim i pored toga su bili žrtva nacista kada je Njemačka anektirala Austriju 1938. godine. Gestapo je uhapsio i mučio njenog oca, a nakon toga je njena porodica pobjegla, prvo u Jugoslaviju, a potom u Italiju. 

Porodica je 1944. uhvaćena i deportovana u nacistički logor Aušvic u Poljskoj, gdje su ubijeni njena majka i dva mlađa brata. I njenog oca su ubili nacisti. Presburger se vratila u Beč poslije rata, ali u početku nije pričala o svom iskustvu tokom Holokausta.


Ona je 2016. godine za vrijeme predsjedničke kampanje, kada se obratila mladim Austrijancima koje je video porukom upozorila na poniženja i isključenje manjina usred retorike krajnje desnice. Taj video je imao preko milion dijeljenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.